In de Xios Hogeschool in Hasselt vond op donderdag 3 mei de eerste editie van JobXplore plaats. JobXplore is een jobbeurs voor laatstejaarsstudenten die op zoek zijn naar werk.

De jobbeurs werd georganiseerd door twee tweedejaarsstudenten van de opleiding Communicatiemanagement van Xios, Sanne Notelaers (22) en Sanne Poelmans (21) in samenwerking met UNIZO. Het evenement bestond uit een aanbod van Xperience-sessies gevolgd door een doorlopende jobbeurs met infostanden en een jobcafé.

Solliciteren voor beginners

De Xperience-sessies zijn doelgerichte workshops die zich focussen op specifieke vaardigheden die studenten nodig hebben als ze op zoek gaan naar werk. De eerste sessie was Pimp up your cv, gegeven door Mira Hermans van de VDAB. Vervolgens kwam Stijn Skondras, zaakvoerder van Skondras Sales & Marketing Services, praten over Starten in een KMO. Jos Coomans van Zenito had het over freelancen, Kathleen Mertens van Azertie kwam spreken over het nut van diploma’s en Sylvie De Strooper van Unique gaf een workshop over het herkennen van je eigen talent en feilloos communiceren.

Uitgebreid aanbod

Op de jobbeurs zelf waren 32 bedrijven en interimkantoren vertegenwoordigd. De voornaamste aanwezigen waren HBvLjobs, het OCMW, Deloitte, Randstad, JBC en Synergie. Ook de banken- en verzekeringssector was sterk aanwezig. "We hadden graag ook nog wat evenementen- en reclamebureaus erbij gehad, omdat het bij onze sector past. Maar dat is helaas niet gelukt", zegt organisator Poelmans.

Toch was de JobXplore geen alledaagse jobbeurs. "We wilden er een andere draai aan geven door de focus op het welzijn van de student te leggen", zegt Notelaers. Er viel dan ook heel wat te beleven in de JUST YOU-corner, zoals het speciaal ingerichte hoekje van de beurs heette. Bij het standje van de Fitclass konden deelnemers gratis hun BMI laten opmeten. Bij de Standaard Boekhandel konden studenten terecht voor boeken over solliciteren. De vzw GRIP hielp mee door een individueel sollicitatiegesprek te simuleren.

Dress for succes

Het hoogtepunt van de JUST YOU-corner was een team van specialisten dat aan enkele studenten een uitgebreide make-over gaf. Het team bestond uit een kapper van Lisap Milano, een make-upartieste van Golden Rose en een styliste van La Bottega. Met hun nieuwe look namen de studenten deel aan een fotoshoot voor de aanwezige pers.

Naar schatting waren er zo'n vijfhonderdtal deelnemers aanwezig. In het jobcafé konden ze genieten van een drankje. De vrouwenvereniging Al Kawtar was ook van de partij, met muntthee en zelfgebakken koekjes. "Een mooie eerste kennismaking met solliciteren", besluit deelnemer Pablo Luciano (24).

© 2012 - StampMedia - Stef Vananderoye


Dit artikel werd gepubliceerd door Focus op Hasselt op 26/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 10/05/2012

Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 10/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 10/05/2012