Tom Van Grieken (25) werd op 25 maart op het Lentecongres van Vlaams Belang Jong (VBJ) verkozen tot de nieuwe jongerenvoorzitter. Hij volgt Kamerlid Barbara Pas (31) op. Zijn visie op politiek komt, zoals is te verwachten, niet overeen met die van Bart Dhondt, jongerenvoorzitter van Groen.

Van Grieken was de enige kandidaat voor het voorzitterschap van de VBJ. "Het is geen eenvoudige job, weinigen voelen zich geroepen om tegen de stroom in te zwemmen", zegt Van Grieken. "Zeker in een partij die momenteel de wind niet echt in de zeilen heeft."

Verjonging

Naast de klassieke boegbeelden van het Vlaams Belang wil Van Grieken met de verkiezingen van 2014 enkele jonge gezichten naar voren te schuiven. "In elke Vlaamse provincie moet een jongere de lijst aanvoeren. Die schud je niet zomaar uit je mouw, die moet je vormen." Van Grieken laat wel niet in zijn kaarten kijken en verduidelijkt niet hoe hij de jongeren wil klaarstomen.

De jongerenpartij heeft weinig kritiek op de moederpartij. "We maken werk van verjonging en vernieuwing, dat is typisch aan alle jongerenpartijen. "Toch heeft VBJ bij enkelen voorstellen van het Vlaams Belang verdienste gehad. "Een goed jaar geleden was er een migratiecongres en toen pleitte de partij voor een heimweepremie. Dat was niet volledig op ons conto te schrijven, maar Vlaams Belang Jong had dat wel eerst intern gelanceerd als een oprotpremie."

Bart Dhondt, voorzitter van Jong Groen, noemt het een geluk dat Groen in de oppositie haar ideologie niet verloochent. "Als jongerenpartij houden we de moederpartij scherp, maar wij hebben het geluk dat Groen al scherp is. Kritiek geven we intern via de organen waarin we vertegenwoordigd zijn, nu bijvoorbeeld op de GAS-boetes. Jong Groen is daar tegen, terwijl de moederpartij openstaat om erover te praten. Dan bekijken we samen hoe Groen zich daarin kan profileren en beslissen we wat we bieden als alternatief."

Copycat Dewinter

Van Grieken wordt de nieuwe Filip Dewinter genoemd. "Ik weet dat niet zozeer, qua stijl wordt dat gezegd, maar dat is niet doelbewust. Ik kopieer hem helemaal niet en ik geloof in authenticiteit. Qua inhoud is de basis natuurlijk hetzelfde: ik sta achter het partijprogramma."

Van Grieken legt andere accenten: "Niet alleen de moslims vormen een probleem, de islam is slechts een grote component van de massa-emigratie. We viseren niet per se de godsdienst, maar het tuig moet eruit. Dat is een product van de multiculturele samenleving dat door onze strot wordt geduwd."

Bart Dhondt ziet geen link tussen de multiculturele samenleving en criminaliteit. "In het verleden is bewezen dat diversiteit net voor oplossingen zorgt. De oorzaak van criminaliteit ligt aan een gebrek aan kansen en daar moeten we bijsturen."

Eurosceptische partij

Het Vlaams Belang wordt vaak gezien als een éénthemapartij. "Ten onrechte", zegt Van Grieken. "Ik hoop nieuwe ideeën uit de doeken te doen, meer dan we de afgelopen jaren gedaan hebben. We willen bijvoorbeeld evolueren van een eurokritische naar een eurosceptische partij, een zeer duidelijke anti-EU-partij. Wij willen onze eigen wetgeving opstellen en aanvaarden geen dominantie van Europese wetten."

"Binnen de jongerenpartij hebben we het ook over de economische crisis, maar dat thema lanceer je niet met een slogan. Onze ruimte in de media is nogal beperkt, dus moeten we vaak bondiger zijn." Vlaams Belang Jong organiseert school- en internetacties, praat met mensen en debatteert met jongeren. "Dat is de eerlijkste manier."

Jong Groen maakt jongeren via congressen, themadagen en acties warm voor groene politiek. "Met onze campagne Sjerp zoekt groentje betrekken we jongeren bij lokale politiek", zegt Bart Dhondt. "Wij hechten veel belang aan een compromis, zo vorm je ook een meerderheid. Wij zijn geen dictatuur, politiek betekent samenwerken."

Recht tegenover elkaar

Van Grieken: "Wij willen gerust een kartel vormen met partijen die ons programma mee willen uitvoeren. Als Groen morgen de grenzen terug wil toedoen en de vreemdelingen wil terugsturen, dan is die partij een gesprekspartner. Maar dat zijn ze ideologisch natuurlijk niet." Van Grieken betreurt het dat sommige partijleden van Groen en S.PA Vlaams Belangers weigeren de hand te schudden in de omgang.

Volgens Bart Dhondt zijn er onderling soms strubbelingen omdat beide partijen ideologisch recht tegenover elkaar staan. "Het Vlaams Belang gebruikt racistische taal en heeft enkele wereldvreemde standpunten. Als een lid van Jong Groen een Vlaams Belanger weigert een hand te geven, is dat zijn persoonlijke keuze. Ik debatteer met iedereen, maar als jongerenvoorzitter geef ik geen richtlijnen."

Politieke kansen

Uit cijfers die Terzake verzamelde, blijkt dat Groen de meeste jongeren in hun partij heeft, 26 procent van de leden zijn jonger dan 35 jaar. Na N-VA (17 procent) komt Vlaams Belang met 16 procent.

"We leven in een gemondialiseerde wereld en jonge mensen zoeken naar hun identiteit", meent Van Grieken. "Wij zijn Vlamingen, spreken dezelfde taal en hebben dezelfde cultuur en geschiedenis. Daarom sluiten jongeren zich bij ons aan."

Dhondt: "Wij trekken veel jongeren aan omdat we hen een toekomst bieden. We zijn bezig met ecologie en richten ons op steden met thema's als onderwijs en mobiliteit. Daarnaast geven we jongeren in de politiek ook een kans. Kijk maar naar Kristof Calvo, Meyrem Almaci en Wouter De Vriendt, terwijl Vlaams Belang al jarenlang dezelfde kopstukken heeft."

© 2012 - StampMedia - Sander Carollo & Nick Lodewyckx, foto: Sander Carollo


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 12/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 12/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 13/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 13/04/2012