Ze zijn jong, creatief en geïnteresseerd in nieuwe media. Ze noemen zich ‘Jong Tuig’. De groep is meer dan twee jaar geleden ontstaan in Amsterdam. Op 25/02 kwamen ze voor het eerst samen in Antwerpen, in de prachtige locatie van het Centraal Station.

De uitnodiging waarschuwt dat er op ‘Jong Tuig’ geen lezingen zijn, dat het geen networking event is, noch een gebeuren waar mensen worden gerekruteerd. Om 19u, het aangekondigde beginuur, is er nauwelijks volk aanwezig. Vrijwilligers zijn nog druk bezig om de laatste verbeteringen te maken aan het charmante zaaltje. Langzaam komen de gasten binnen. De meesten hebben op hun naamplaatje kun twitternaam staan. Velen kennen elkaar. Af en toe kan men een bekende blogger spotten, zoals Imke Dielen. De muziek is aangenaam, de sfeer gemoedelijk. Het is het begin van een aangename avond.

Zo breed mogelijk

“We begonnen er meer dan 2 jaar geleden mee in Amsterdam, zegt Polle de Maagt, die sinds het begin een drijvende kracht achter de bijeenkomst is. “Het is nu de 6de keer dat het in België plaatsvindt”.
Het concept breidt uit, want er zijn in de nabije toekomst ook bijeenkomsten in Berlijn, Londen en Barcelona gepland.
“We zijn begonnen met een klein groepje, vooral website makers,” aldus de Maagt, “maar er komen hier mensen uit verschillende disciplines, zoals kunstenaars en trendwatchers. We houden het liefst zo breed mogelijk. Het idee is gewoon om jonge mensen die iets met het online gebeuren te maken hebben samen te brengen.”

Pinten pakken

“Er zijn veel conferenties en plaatsen waar je kan netwerken,” zegt de Maagt, “maar hier is het gewoon relaxed. Het is een mix van oude bekenden en nieuwe gezichten. Sommigen kennen nauwelijks mensen, voor anderen is het echt een reünie. We hebben geen doel. Dit is gewoon een plek om samen te praten en pinten te pakken. Blijkbaar is het een succes.”

Jong Tuig

Het woord ‘tuig’ lijkt een beetje vreemd voor deze groep jonge mensen. Ze zijn over het algemeen vriendelijk, verwelkomend en welbespraakt, met een breed spectrum van interesses.
De Maagt: “Ach, we zijn gewoon begonnen met een groepje mensen die het grappig vonden om bij elkaar te komen. Iemand maakte in het begin ooit de opmerking dat we jong tuig zijn. Het is een straffe naam die blijft plakken, dus hebben we hem gehouden.”

Spectaculaire locatie

Het hooggelegen zaaltje met glazen muren geeft de aanwezigen een adembenemend uitzicht uit het oude gedeelte van het Centraal Station.
“Meestal zitten we gewoon ergens op café, zegt de Maagt,“Dat is praktisch. Dan hoeven we zelf niet voor drank te zorgen. Meestal is het dan een beetje chaotisch en knullig. Dat heeft veel charme, maar het is toch onze intentie om af en toe echt een straffe locatie te vinden. We doen wat we kunnen, maar verder maken de mensen het event. Ik zou dan ook aan iedereen die jong en creatief is zeggen om af te komen en je hier te amuseren.”

Meer info: www.jongtuig.com

© 2010 – StampMedia – K. Laura Liems


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 01/03/2010