(Supo.be) Kenny Verelst is net achttien en heeft al een rol te pakken in de musical Pinokkio. Samen met een twintigtal andere acteurs trad hij veertig keer op in Turkije.

Verelst deed nog maar voor de tweede keer auditie bij Studio 100 toen hij het schopte tot de laatste ronde en prompt een rol aangeboden kreeg in de musical Pinokkio. Veertig shows en tientallen fans later vertelt hij vol enthousiasme over zijn eerste tournee.

Verelst kwam via dans en toneel in de musicalwereld terecht. "Eerst danste ik aan een gewone dansschool. Daarna speelde ik toneel en ging ik meer en meer naar musicals kijken." Via internet schreef hij zich in voor audities. Vanaf toen ging de bal aan het rollen.

Gemiste kans

In 2008 deed hij zijn eerste auditie bij Studio 100, waar hij bij de eerste twintig eindigde. "Ik mocht meedoen in het showballet, maar nam het contract niet aan." Achteraf zag hij dat als een gemiste kans. "Ik had aan mijn techniek kunnen werken en ervaring kunnen opdoen."

Gelukkig kon hij zich voor de musical Pinokkio opnieuw kandidaat stellen. Hij kreeg de rol van Leandro, een jongetje in het kinderensemble. "Kinderen mogen geen maand mee op tournee in het buitenland. Daarom zochten ze volwassen jongens met een kleine gestalte en een jong gezicht."

Intensieve repetities

De repetitieperiode duurde twee weken. "In die tijd moesten we ons de choreografie en tekst inprenten, terwijl je daarvoor meestal zes weken krijgt", vertelt Verelst. De focus lag vooral op dans. Turkse acteurs hebben de tekst ingezongen. "Wij moesten alleen maar playbacken. Het was vooral belangrijk om je mond op het juiste moment open en toe te doen", lacht hij. "Ik moest ook een paar lijntjes tekst kennen. Af en toe ben ik te laat ingevallen. Gelukkig had het publiek niets door. Zij dachten zelfs dat de show live was, hoewel we geen microfoons gebruikten."

Afkicken

Twee weken na de reis viel Verelst in een zwart gat. "Het afscheid viel zwaar. Tenslotte hadden we een maand met dezelfde mensen onder één dak geleefd. Eerst twee weken in een huis in Kapellen ter voorbereiding en daarna nog eens vier weken in Turkije. Gelukkig is het musicalwereldje heel klein, zeker in Vlaanderen. De kans dat we elkaar in de toekomst nog tegen het lijf lopen, is dus erg groot."

Musical boven alles

Verelst zette zijn lerarenopleiding lager onderwijs stop om zich een weg te banen in de musicalwereld. "Studeren kan later nog altijd. Op je 25ste ben je te oud en geraak je nergens nog aan werk. Dansacademies zijn daar heel streng in." Verelst zet zich dan ook voor de volle honderd procent in. "Enkele maanden geleden heb ik auditie gedaan aan de Dansacademie in Tilburg, op de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Helaas slaagde ik niet voor zang. Aan de Dansacademie Lucia Marthas in Amsterdam geraakte ik wel door alle rondes, maar dat wil nog niets zeggen." Gespannen wacht hij op antwoord. Ook als de academie hem niet toelaat, ziet hij nog een uitweg. "Dan zou ik het zevende jaar musical in Antwerpen volgen. De musical Pinokkio staat mooi op mijn cv, maar ik wil koste wat kost een diploma."

© 2011 - Supo.be - Tekst: Ine Arnouts, foto's: Ine Arnouts en Kenny Verelst, eindredactie: StampMedia
Dit artikel verscheen eerder op Supo.be en kadert in een samenwerking tussen StampMedia en Lessius Mechelen.



Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 08/05/2011