Zondag 4 september vond de 'Gouden Helm' in Heusden-Zolder plaats. Heel wat jong talent deed mee aan deze internationale wedstrijd. Tijdens een try-out konden nieuwsgierigen proeven van enkele rondjes speedway.
Speedway is een spectaculaire motorsport waarbij de motorrijders vier rondes van 400 meter tegen de klok in rijden. De bestuurders kunnen niet remmen en rijden aan 80 km per uur. Een ijzeren zool aan de linkerlaars zorgt voor bescherming.
Enige Belgische piste
De speedwaymotoren kunnen in 2,5 seconden optrekken naar 100 km per uur. Dat is vergelijkbaar met een Formule 1-motor. "Jammer genoeg mag de jeugd in België niet met zulke motors rijden", vertelt Guido Raymaekers, bestuurslid van Speedway Fanclub. "Ons terrein aan de Helzold is de enige speedwaypiste in België en we mogen het maar drie keer per jaar gebruiken. Daarom trainen de Belgen vaak in het Nederlandse Lelystad."
Eleganter dan motorcross
Op de deelnemerslijst van de 'Gouden Helm' stonden verschillende internationale toppers, maar onder hen bevond zich slechts één Belg: Wim Kennis. In het bijprogramma reden de nationalen (de B-reeks), de Rookies-Classic (de veteranen) en waren er demonstratiewedstrijden van de zijspan van 125cc.
Wim Kennis (19) is een opkomend speedwaytalent in België. "Vier jaar geleden begon ik met speedway na een spreekbeurt op school", lacht de Antwerpse motorrijder. "Mijn vader deed vroeger ook aan speedway en begon na 27 jaar samen met mij opnieuw. Te gek."
"Om mijn conditie te onderhouden doe ik aan fitness en ga ik vaak lopen. Daarnaast doe ik aan motorcross. Ik ben gek op motorsport. Als kleine jongen prutste ik altijd aan motors."
Kennis vindt speedway eleganter dan motorcross. "Daarbij is het meer slungelen. De meeste motorcrossers kennen speedway nauwelijks. Maar als ik over de motors praat, zijn ze natuurlijk altijd geïnteresseerd."
Goedkoopste motorsport
Volgens Kennis' vader is speedway de goedkoopste motorsport. "Dat maak je zo duur als je zelf wil", vindt Wim. "Mede door mijn sponsors heb ik twee motors en materiaalwagens. In deze wedstrijd rijden jonge talentvolle buitenlanders mee waarvan speedway hun beroep is. Ik wil graag winnen, maar ik maak me geen illusies. Ik doe het puur voor mijn plezier maar daarom rijd ik zeker niet slecht."
De meeste speedwayrijders pikken de sport op via hun vader, familieleden of kennissen. "Het is nu eenmaal een kleine sport en om te trainen moet je naar Nederland gaan. Buiten Limburg en Antwerpen zijn er nauwelijks speedwayrijders in ons land. "
Demonstratiewedstrijden
"Om nieuwe rijders aan te trekken, houden we bij onze speedwayweekends op zaterdag altijd een try-out, waarbij jongeren onder begeleiding van ervaren motorrijders kunnen leren rijden", vertelt Nico Moors, secretaris sport en scheidsrechter tijdens het speedwayweekend. "Tijdens onze demonstratiewedstrijden kunnen minderjarigen op de piste rijden. Meestal zijn dat Nederlanders, aangezien onze noorderburen fervente beoefenaars zijn van de sport. Zo reed de elfjarige Nederlander Dave Meijerink mee. "Hij is een groot talent", vertelt zijn fiere vader.
© 2011 - StampMedia - Tekst: Sander Carollo, foto: Pauline Poelmans
Dit artikel werd gepubliceerd door ExtraSport op 07/09/2011