Schipper mocht ik overvaren

Van 16 tot 18 juni vindt in de Oude Beurs in Antwerpen de expositie ‘Schipper, mocht ik overvaren’ plaats. 70 jongeren met en zonder vluchtverleden vertellen hun verhaal over de vluchtelingencrisis – in vier tenten, met 36 filmpjes.

Een groep van vluchtelingen, asielzoekers en niet-vluchtelingen tussen de 13 en 26 jaar werkten mee aan het project van de Antwerpse filmmaakster Habiba Boumaâza (35). In haar laatste jaar filmacademie trok ze voor een documentaire naar vluchtelingenkampen in Servië, Frankrijk en Griekenland.

Nu ging ze voor haar docu van twaalf minuten op zoek naar nieuw leven. Dat vond ze in samenwerking met jongeren van TSM Mechelen, Stedelijk Lyceum Waterbaan Deurne, Koninklijk Atheneum Antwerpen, jeugdcentrum JACO De Branderij Borgerhout en het Opvangcentrum voor Asielzoekers in Linkeroever.

Boumaâza haalde de oorspronkelijke tekst van haar documentaire en gaf de jongeren de kans om hun meningen en verhalen in te spreken. Die jonge stemmen werden opnieuw onder de beelden gemonteerd. Enkele jongeren rapten, andere zongen of bespeelden een instrument. De documentaire werd uiteindelijk verdeeld in 36 filmpjes, waarin de kinderen en jongeren hun eerlijke kijk op de vluchtelingencrisis geven.

Verhalen delen

De Antwerpse Boumaâza startte het project met workshops. Het eerste spel: 'Schipper Mag Ik Overvaren?'. “Daar kan je al veel aan terugkoppelen: jij mag over en jij niet.” Eén van haar oefeningen voor de jongeren was: ga op zoek naar de vluchteling in jezelf. “Eén jongere zei: ‘Vluchtelingen nemen allemaal hun gsm mee.’ Maar de helft van hen zette zélf zijn gsm op één.”

Boumaâza zat uiteindelijk acht uur samen met elke groep jongeren. Met de workshops wilde ze vooral hen zelf aan het woord laten. “De jongeren horen continu dingen op het nieuws. Ik vond het belangrijk om met hen daarover te praten”, vertelt Boumaâza. “Ik kreeg achteraf van iedereen de reactie dat ze blij zijn met de informatie en met het feit dat ze hun mening eens hebben kunnen delen.”

Met de jonge vluchtelingen die deelnamen, praatte Boumaâza over hun route en hoe ze zich voelden tijdens hun tocht. “Ik heb met jongeren gesproken die hier al anderhalf jaar zijn, maar nooit hun verhaal deden. Zij hebben veel meegemaakt en kunnen dit nu op een creatieve manier delen.”

Habiba Boumaâza

De expo in de Oude Beurs is gratis te bekijken op 16 juni van 19u tot 22u en op 17 en 18 juni van 14u tot 19u. De 36 filmpjes zullen over de vier tenten doorlopend te zien zijn. Ook de volledige documentaire zal te bekijken zijn.

Zaterdag en zondag is er in de Oude Beurs in de Hofstraat ook een doorlopende schrijfsessie waarbij bezoekers brieven van vluchtelingen kunnen beantwoorden. Die sessie wordt georganiseerd door vzw Labo. De brieven werden eerder verzameld in enkele vluchtelingenkampen, de Antwerpse antwoorden worden teruggebracht.

© 2017 – StampMedia – Stien Verdick


Dit artikel werd gepubliceerd op apen.be op 09/06/2017
Dit artikel werd gepubliceerd op Nieuwsblad online op 09/06/2017

vorige volgende