Met een zonnetrein, paard en kar, al fietsend en al liftend trekken zes jongeren op dit moment naar Parijs. Ze zullen er de resultaten van de enquête presenteren, waarin meer dan 500 jongeren naar de mening over het klimaat gevraagd werd. “Het zijn wij, de jongeren, die met de gebakken peren zitten als er nu geen degelijk akkoord uit de bus komt.”

Een maand voor de klimaattop in de lichtstad trekken zes jongeren met jeugddienst Globelink naar Parijs. Aan de hand van vier klimaatbaden dompelde Globelink de jongens en meisjes onder in de heikele klimaatkwestie. Ze kregen niet alleen lezingen van experts, maar mochten ook zelf de handen uit de mouwen steken.

Dat deden de jongeren letterlijk: ze trokken de straat op met een zelfgemaakte enquête, waarin ze jonge mensen tussen 12 en 25 jaar aan de tand voelden over het klimaat. Het resultaat: een koffer met meer dan 500 meningen, die inspiratie moeten geven aan politici die er blijkbaar maar moeilijk uitkomen.

“Onze stem laten horen”

Zes jonge klimaatactivisten besloten het niet alleen bij loze woorden te laten en planden een trip naar Parijs. Volgens deelnemer Victor Vandriessche verruimt het resultaat van de enquête niet alleen het blikveld van beleidsmakers, maar ook dat van henzelf: “Het doel van deze reis naar Parijs is om de stem van jongeren te laten horen en om onze eigen horizon te verbreden door contact met jongeren en beleidsmakers daar.”

De voorbije maanden stippelden ze hun traject duurzaam uit. Geen hogesnelheidstrein, maar wel een zonnetrein die hen, toch voor een klein stukje, tot Parijs zal brengen. Daarnaast worden andere duurzame transportmiddelen als fiets, paard en kar ingezet.

De koffer met de resultaten van de enquête wordt tijdens de trip als een kroonjuweel bewaakt. Het bewaken van al die meningen is nodig volgens deelneemster Ruhne Van Cleemput: “Het zijn wij, de jongeren, die met de gebakken peren zitten als er nu geen degelijk akkoord uit de bus komt. Wel, wij hebben ook iets te zeggen!

Forumtheater

Eerste halte van de trip naar Parijs was Leuven. Daar kregen de zes jongeren een workshop inlevingstheater met als hoofdthema het klimaat. Samen met de makers van het forumtheaterstuk ‘When things heat up’ drukten ze hun eigen verwachtingen en zorgen over de klimaatkwestie uit. Uit de dialogen bleek dat ze zichzelf niet als druppels op een hete plaat zien en dat de werkelijkheid minstens even hard als de fictie is.

Reisgenoot Wesley De Coninck verwoordt het scherp: “De klimaatverandering is geen leugen, het is echt! Misschien heeft deze trip weinig impact op de buitenwereld, maar we nemen de stemmen van meer dan 500 jongeren mee. Daardoor kunnen we als kleine groep toch wegen”, besluit hij.

De zes jongeren vervolgen vandaag hun duurzame weg naar Parijs om er maandagavond aan te komen. Je kan hen live volgen op hun FB-pagina: https://www.facebook.com/De-Geheime-CO%C3%B6Peratie-723618871099268/timeline/

© 2015 – StampMedia – tekst: Chloë Carlens, foto’s: Maurizio CiranniDit artikel werd gepubliceerd door MO*-online op 02/11/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 03/11/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 02/11/2015