Van 8 tot 15 juli vond in Schoten voor de drieënvijftigste keer het werelddansfestival Hello Schoten! plaats. De bezoekers konden er kennismaken met dansen uit zeven landen, van Paaseiland tot Jakoetië. Maar leeft folklore nog onder de jongeren?
"Natuurlijk zien we dat folklore minder leeft bij de jeugd dan vroeger", vertelt Ulf Verbeelen, secretaris van de organisatie. "Maar we zien wel dat de laatste twee jaar meer jongeren het festival bezoeken." Folklore ligt niet alleen moeilijk bij jongeren", merkt Verbeelen op. "Ook een deel van de volwassenen vindt folklore maar niets."
Breed aanbod lokt breed publiek
Naast de gewone dansvoorstellingen staan diverse groepen op het programma. "Dit jaar trad Merdan Taplak op en dan zien we toch een grote opkomst van jongeren. Die jongeren bezoeken het festival ook op gewone avonden", vertelt Verbeelen. "We vinden jongeren erg belangrijk. Het publiek kan niet alleen uit oudere mensen bestaan."
Geen Rock Werchter
Dat Hello Schoten! nooit iets wordt als Rock Werchter of Sfinks weet de organisatie natuurlijk wel, maar dat is ook helemaal niet de bedoeling. Toch willen de initiatiefnemers jongeren aantrekken door het festival goedkoop te houden. "We proberen de jongeren zo veel mogelijk te betrekken bij het festival, enerzijds met goedkope randanimatie, anderzijds met vrijwilligerswerk", vertelt Verbeelen. Tijdens het festival werken veel jongeren mee aan de opbouw, de afbraak of het opdienen. Dus hoewel folklore niet echt populair is bij de jeugd, zie je toch wel uitzonderingen.
Inspelen op de jeugd
Ook volgens de dansgroepen vinden de Belgische jongeren folklore minder interessant. Het valt op dat er een ouder publiek naar de optredens komt. "De jeugd heeft hier andere interesses dan folklore", denkt René Ramiro Rosales Rañilao van de dansgroep Ariki Rapa Nui uit Paaseiland. "In Paaseiland en Chili is de nationale dans folkloristisch en dus is folklore ingeburgerd bij de jongeren. Jongeren hebben een houvast nodig in hun leven en die vinden ze niet altijd in folklore", meent Rañilao. "Maar met vrijwilligerswerk en animatie voor jongeren kan een festival folklore aantrekkelijk maken", besluit Rañilao.
© 2011 - StampMedia - Thomas Verstrepen, foto Nils Deputter (archief)