Ongeveer zestig procent van de jongeren tussen 16 en 20 jaar heeft een beschadigde smartphone. Amper een op tien doet langer dan drie jaar met hetzelfde toestel. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek. "Jongeren zijn lakser met hun toestel dan ouderen, hoe duur het toestel ook is."
Het onderzoek van smartphonehoesjes.nl toont aan dat jongeren nonchalanter omspringen met hun smartphone dan ouderen. Ongeveer zestig procent van de jongeren tussen de zestien en de twintig heeft een smartphone met schade. We worden wel voorzichtiger met de jaren: amper tien procent van de zestigplussers heeft schade.
"We merken inderdaad dat er vaker jongeren een beschadigd toestel binnenbrengen dan ouderen", klinkt het bij Mathijs Vanderzijde van Smartphonerepair, een keten die reparaties uitvoert bij smartphones. “Jongen zijn lakser met hun toestel dan ouderen, hoe duur het toestel ook is”, stelt de reparateur.
Fout hoesje
1.274 Nederlanders (16+) vulden de online enquête in. Hoewel veel smartphones schade oplopen, is maar 60 procent verzekerd. Acht op tien smartphonegebruikers koopt wel een hoesje.
Hoe slagen mensen er dan in om een smartphone met hoesje te beschadigen? “Niet alle hoesjes beschermen even goed”, vertelt Vanderzijde. “De meeste hoesjes zijn gemaakt van hard materiaal. Als je smartphone uit je handen glipt en op de grond valt, is het hard op hard. Wij raden hoesjes aan die uit soepel materiaal gemaakt zijn, waarbij er een randje over het scherm komt. Al is dat ook geen full proofgarantie natuurlijk.”
De meeste schade wordt opgelopen door het toestel op de grond te laten kletteren. Mannen laten hun smartphone iets vaker vallen dan vrouwen (75 tegenover 72 procent.) Vijf procent van de vrouwelijke respondenten laat hun toestel een rondje meedraaien in de wasmachine. De meeste toestellen zijn dan ook geen lang leven beschoren: slechts zeven procent kan langer dan drie jaar met dezelfde smartphone verder.
69 tot 279 euro
Een gat in de markt zijn winkels waar je het gebarsten scherm van je smartphone kan laten vervangen. Het kostenplaatje varieert van 69 tot 279 euro. Nog altijd goedkoper dan een nieuw toestel dus. Wij volgden een reparatie van dichtbij. Bekijk het filmpje:
© 2014 – StampMedia – Joy De Meulemeester, video: Iris Luyckx
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 02/03/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 02/03/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Knack - online op 02/03/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Netties.be op 02/03/2014