Op 14 oktober zijn ze er weer, de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. Politici kleuren het straatbeeld met grote en kleine posters, of lijfelijk al pratend terwijl ze flyers uitdelen. Zoals elk jaar zijn er ook enkele jongeren die het aandurven om zich in politieke wateren te begeven.

Maar wat drijft een jongere nu om in de politiek te gaan? Leeft de politiek onder de jeugd? Enkele jongeren proberen te antwoorden.

Van interesse tot vergadering

Gevraagd naar waarom jonge mensen zich aan een politiek avontuur wagen, is het antwoord over het algemeen bij iedereen hetzelfde: op uitnodiging van een plaatselijke partijvoorzitter hebben ze een vergadering bijgewoond. Ook al hadden ze voordien weinig interesse in de politiek, de drang om iets te betekenen voor hun medeburgers groeide er.

Maar ook studies kunnen een motivatie zijn. "Ik studeer politieke wetenschappen", vertelt Wouter Cox van Open VLD, "De interesse in politiek had ik al lang en ik vind het leuk om bezig te zijn met wat er veranderd kan worden." Daarnaast speelt de familie een doorslaggevende rol. Heel wat jongeren treden in de voetsporen van ouders of grootouders. Een enkele keer heeft de overstap naar de politiek een emotionele oorzaak. Juan Leysen van Jong N-VA vertelt over hoe zijn broer, die hij tien jaar geleden verloor in en auto-ongeluk, hem aanmoedigde om later de politiek in te gaan. "Nu het zover is, wil ik hem niet teleur stellen!"

Politiek in de les?

Volgens de jonge politici leeft de politiek wel degelijk onder jongeren. "Jongeren hebben zeker interesse in politiek", vertelt Tom Van Grieken van Vlaams Belang. Van Grieken legt de schuld voor een eventuele desinteresse elders: "Het is de manier waarop politiek het afgelopen jaar in de media kwam die voor een afkeer heeft gezorgd."

Zijn jongeren genoeg op de hoogte van wat politiek inhoudt? Zou politiek op school niet beter wat meer aan bod moeten komen? Volgens Femke Meeusen van Groen zeker wel: "Politiek zou moeten worden opgenomen in de verschillende lessenpakketten." Zowel Wout Cox van Open VLD als Tom Van Grieken van Vlaams Belang benadrukken dat dit dan op een zo neutraal mogelijke manier moet gebeuren.

© 2012 - StampMedia - Thomas Verstrepen


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 09/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 09/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 09/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 09/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 09/10/2012