HETPALEIS biedt met De Stal workshops en tal van andere mogelijkheden voor jongeren met een passie voor theater en acteren. Ook leerlingen van het OKAN Lyceum Jan Frans van de Gaer speelden mee. Het resultaat na vier maanden oefenen, werd het stuk De toekomst is wat je toekomt. “We willen alle jongeren de kans geven om te proeven van theater”, legt Anja Geuns, projectcoördinator bij HETPALEIS, uit.

Verschillende leeftijdsgroepen, twee jongere en een oudere, werkten in totaal vier maanden aan het stuk de toekomst is wat je toekomt. De oudste groep bestaat uit jongeren ouder dan 14 jaar die van verschillende hoeken uit de wereld komen.

Wat met de toekomst?

Met dans, muziek en toneel beantwoorden de jongeren in hun stuk verschillende vragen. Kunnen mensen een nieuwe samenleving maken op Mars? Hoe ziet de toekomst eruit als het verleden uitgeveegd is? En wat als alles openbaar was?. Dit toneelstuk geeft weer hoe zij naar de toekomst en hun eigen generatie kijken. De boodschap die de jongeren met hun voorstelling brengen, is “Jongeren aller landen, verenigt u!”.

https://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157650351817203/

Ontdekken

“We willen alle jongeren de kans geven om te proeven van theater”, legt Geuns uit. Na een proefles kunnen jongeren bepalen of ze verder willen gaan met het project of niet. Jongeren die bij De Stal komen worden geselecteerd, want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen. “Om zoveel mogelijk kansen te bieden aan iedereen, moet iedereen zich elk jaar terug inschrijven om een plaatsje te krijgen bij De Stal”, voegt Geuns toe.

Akariza Aween Latifa, een OKAN-student en deelnemer van De Stal is heel tevreden: “Ik vind het heel leuk om met de mensen samen te werken en theater te maken.” Alle toneelspelers bij De Stal zijn het over één ding eens: dankzij de ervaring bij De Stal zijn ze enorm gegroeid. “Dankzij De Stal ben ik ook in het sociaal leven opgebloeid”, getuigt Chiara De Boeck.

Meer info over De Stal, inschrijvingen en voorstellingen kan je vinden op http://www.hetpaleis.be/over-ons/hetpaleis/de-tuin-en-de-stal

© 2015 – StampMedia – Tekst: Ange-Vanessa Nsanzineza; foto's: Hichem AzzouzDit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 13/05/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 13/05/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 13/05/2015