Het is vandaag internationale dag van het gehoor en om die reden organiseerde de opleiding audiologie van de hogeschool Thomas More een gehoorbeurs. Eén op vijf jongeren blijkt een vorm van gehoorschade te hebben. “Eens de beschadiging opgelopen is, kan je er niets meer aan doen”, waarschuwt docente Marleen De Sloovere. 

Tijdens de gehoorbeurs van de opleiding audiologie van de hogeschool Thomas More gaven studenten en lectoren tips aan bezoekers hoe gehoorschade te voorkomen. Iedereen kon  aan proeven deelnemen om te weten te komen in welke mate hun gehoor al schade heeft opgelopen.

Bewustwording over de gevaren van gehoorschade is broodnodig. Jongeren luisteren te lang naar te luide muziek. “Een op vijf adolescenten heeft op dit moment een vorm van gehoorschade”, vertelt Thomas More-docente audiologie Marleen De Sloovere. Uit een onderzoek van haar opleiding blijkt ook dat acht op tien jongeren hun gedrag niet willen veranderen.

Jongeren wakker schudden

De opleiding wil daarom jongeren confronteren met de mogelijke schade die ze al hebben opgelopen. “Door hun gehoor te testen, merken de jongeren of het al achteruit gegaan is”, vertelt De Sloovere. “Wij leggen dan uit wat de oorzaak is en hoe ze verdere schade voorkomen. Zo hopen we dat ze hun gedrag aanpassen”, verklaart de docente.

Jongeren moeten leren omgaan met geluid. “De hele dag krijgen ze te maken met lawaai”, legt De Sloovere uit. “Ze luisteren bijvoorbeeld ’s morgens en ‘s avonds naar muziek op hun iPhone. ’s Nachts gaan ze misschien nog naar een discotheek. Als de muziek op al die momenten te luid staat, belastten ze hun oren te veel en lopen ze schade op.”

Oorsuizen voor het leven

De effecten van gehoorschade zijn onomkeerbaar. Oorbeschadiging leidt tot oorsuizen die je voor de rest van je leven met je meedraagt. “Eens de beschadiging opgelopen is, kan je er niets meer aan doen”, waarschuwt De Sloovere.

Toch maken sommige jongeren zich er weinig zorgen over. “Ik draag geen oordoppen als ik op feestjes ben”, geeft studente audiologie Céline (21) toe. Haar achttienjarige broer heeft al een paar jaar last van oorsuizen. “Hij stond op een festival te dicht bij een versterker”, vertelt ze. “Ik zou dus eigenlijk beter moeten weten.”

Andere studenten doen beter hun best om gehoorschade te voorkomen. “Ik liet oordoppen op maat maken”, legt studente audiologie Astrid (21) uit. Ze verliet zelfs al een paar keer feestjes omdat de muziek te luid stond. Studente logopedie Fran (19) neemt ook altijd oordoppen mee naar feestjes. Dat wierp uiteindelijk zijn vruchten af, want toen Fran haar gehoor liet testen, had ze nog geen schade opgelopen.

© 2016 – StampMedia – Matthias Vanherle


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 03/03/2016

Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 03/03/2016

Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 03/03/2016