Iman Ziani (midden) op de set tussen Karim Bachar van Vooruit (links) en Bogdan Vanden Berghe van Groen. © Youth Unity Empowerment

Wat is de beste manier om een politicus te leren kennen? Op die vraag hadden de jongeren van Youth Unity Empowerment (YUE) een best creatief antwoord: zet politici van verschillende Vlaamse partijen in een keuken, laat ze gaar koken met brandende vragen en het gerecht dat ontstaat is een gloedhete kookshow. Reporter Feraye Ozyurek gaat in gesprek met Iman Ziani, lid van YUE en één van de bedenkers van dit project. 

Hoe is ‘De smaak van democratie’ ontstaan?

Iman Ziani: “Ik kwam heel willekeurig op het idee tijdens een ander evenement van YUE. We dachten: ‘Hoe leuk zou het zijn als we een kookshow zouden opnemen?’ Ik kook zelf namelijk heel graag, dus waarom zouden we dat niet mixen met de verkiezingen die eraan komen? En voila, zo is de smaak van democratie geboren. 

“Eens het concept klaar was, is alles heel soepel verlopen. Wat hebben we nodig, welke contacten moeten gelegd worden? Alles werd gefilmd in samenwerking met StampMedia, zij hebben ons voorzien van al het materiaal. De jongeren hebben zowel het filmen als de montage zelf gedaan. We mochten de keuken van het Borgerhoutse restaurant Pepper & Mint als studio gebruiken. De lancering van de kookshow mochten we doen in de Amor, een zaal van De Roma vzw.” 

Op basis van welke criteria hebben jullie de politici gekozen?

“Ons eerste uitgangspunt was sociale media: wie is er populair op Instagram en Tiktok? Daarnaast speelt toegankelijkheid ook een grote rol. We willen dat onze gasten jongeren aanspreken. De politici die deelnamen waren erg enthousiast en gingen vrij snel in op ons verzoek. 

Wie zullen we tegenkomen in deze serie?

"Ben Van Duppen (PVDA) is te zien, hij is nu veel te zien op sociale media. Eigenlijk hadden we Jos D’Haese (PVDA) uitgenodigd, maar hij had het toen te druk. Ook Paul Van Tigchelt (Open VLD), Stijn De Rooster (N-VA), Karim Bachar (Vooruit), Bogdan Vanden Berghe (Groen) en Nahima Lanjri (CD&V) waren van de partij. Het zijn stuk voor stuk mensen die openstaan voor dialoog en graag deelnemen aan activiteiten zoals deze.” 

Welke gerechten staan op het menu? 

“Dat varieert, het menu is heel kleurrijk. Zo beginnen we met pasta met champignonsaus, gevolgd door gevulde aubergines. We eindigen daarna met Tajine. Je merkt het misschien wel, we proberen verschillende culturen samen te brengen.” 

Mogen we uitkijken naar een tweede seizoen?

“Zeker, er komt nog een tweede editie aan met de gemeenteraadsverkiezingen. Ik mag er nog niet te veel over verklappen, maar stay tuned!


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen op 27/07/2024.

vorige volgende