Jazz Middelheim presenteerde vandaag op een persconferentie haar volledige line-up. Daarnaast werden ook een aantal veranderingen aangekondigd, die het festival vooral groener en toegankelijker voor jongeren moeten maken. In park Den Brandt binnenkort geen dj’s, maar wel talentvolle artiesten op een nieuw podium.

Jazz Middelheim kan rekenen op een sterke line-up om een breed publiek aan te trekken. Zo wist het festival grote namen als Herbie Hancock, Wayne Shorter, Ahmad Jamal en Stefano Bollani te strikken. Daarnaast wordt ook volop ingezet op Belgisch talent, met onder andere een jubileumconcert voor het tienjarig bestaan van het Jef Neve Trio.

Jazz wordt opnieuw populairder onder jongeren en daar speelt Jazz Middelheim gretig op in. “We merkten dat er steeds meer interesse komt vanuit jongerenorganisaties, maar de ticketprijs is een drempel”, legt organisator Bertrand Flamang uit. “Daarom voeren we dit jaar een jongerenticket in aan verminderde prijs, net als een korting voor groepen vanaf tien personen.”

Club Stage

Daarnaast wordt ook zoveel mogelijk ruimte gemaakt voor jonge artiesten, onder andere op de nieuwe Club Stage. “Er was vraag naar muziek tussen de hoofdoptredens door, maar een dj vonden we niet passend in de sfeer van het festival. Daarom kozen we ervoor om elke dag een andere minder bekende artiest viermaal te laten optreden op de Club Stage. Zo krijgen jonge muzikanten de kans om hun talent te etaleren. Omdat zij vaak jazz mixen met andere genres om een eigen sound te creëren, trekken zulke artiesten ook een jonger publiek aan, dat op die manier de jazz kan leren kennen”, legt Flamang uit.

Net als vorig jaar is er ook een ‘artist in residence’: Vijay Iyer, een Amerikaanse jazzpianist die met drie verschillende projecten te zien zal zijn op het festival.  Eén van de grootste vragen de afgelopen weken was hoe de festivalorganisatie zou omgaan met de afwezigheid van Toots Thielemans, die onlangs zijn pensioen aankondigde. Sinds 1989 was Thielemans op elke editie van Jazz Middelheim aanwezig.

Hoe groot is het gat dat hij achterlaat? “Toots is altijd erg belangrijk geweest voor het festival, maar wat mij betreft laat hij geen leegte achter,” vertelt festivaldirecteur Bertrand Flamang. “Het is al een wonder dat de man tot zijn 92ste is blijven optreden. Daar hebben we een immens respect voor, dat we ook zullen uitdrukken met een ode aan zijn carrière op zaterdagavond. Heel wat van zijn vrienden en collega-muzikanten zullen muziek van Toots ten berde brengen. Zo blijft hij toch aanwezig op het festival.”

Donderdag veggiedag

Tot slot is het milieu ook een belangrijk gegeven voor de organisatoren van Jazz Middelheim. “Veel festivals roepen heel luid dat ze recycleren en hun uitstoot verlagen”, zegt Flamang. “Wij willen daar niet te veel woorden aan vuil maken; we vinden het een evidentie dat we ons festival zo energie-efficiënt mogelijk organiseren. Dat doen we op alle niveaus: door voedselrecipiënten volledig afbreekbaar te maken en het openbaar vervoer te promoten, maar ook door enkel biotextiel te gebruiken voor onze t-shirts en een speciale tent op te zetten die voor minder geluidsoverlast zorgt. Er is ook een groot aanbod aan vegetarische gerechten voorzien.”

Op donderdag zal er zelfs geen vlees of vis beschikbaar zijn op de festivalsite: ook op Jazz Middelheim is donderdag veggiedag.

Jazz Middelheim loopt van 14 tot 17 augustus in Park Den Brandt in Antwerpen. Dagtickets kosten in voorverkoop 39 euro, voor jongeren gaat er 10 euro af. De verkoop loopt via Fnac of online.

© 2014 – StampMedia – Maya Witters


Dit artikel werd gepubliceerd door apen.be op 22/04/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 22/04/2014