Voor Xanadu, die uit Rotterdam komt, was de conferentie iets minder ver dan de meeste deelnemers, maar toch was niemand uit haar vriendenkring op de hoogte van de conferentie. ‘Ik ben vooral uit interesse naar de uitgenodigde sprekers naar hier gekomen, maar heb ondertussen al ontzettend vel bijgeleerd’, vertelt ze. Niet alleen op professioneel vlak, maar ook over de media in het buitenland. ‘Berlusconi staat dan wel bekend als mediamongul, maar ik had er geen idee van dat Italiaanse journalisten echt zo veel regeltjes hadden.’
Samen sterk
De diversiteit tussen de deelnemers is niet alleen uiterlijk zichtbaar, maar blijkt ook uit de beweegredenen om deel te nemen. Voor Francisco Pedro (23) uit Portugal was vooral de invalshoek van de conferentie een verademing. ‘We hebben veel conferenties voor journalisten die de pessimistische kant van de zaak belichten. Youngpress gaat niet alleen over een hoopvoller toekomstbeeld, maar ook over samen dingen creëren en je kennisveld uitbouwen. Je krijgt hier veel meer stimulerende impulsen dan op eender welke universiteit’.
Kamil Baluk (24) zakte speciaal vanuit Polen af om nieuwe mensen met dezelfde ideeën en idealen te ontmoeten. ‘Het netwerken is vruchtvoller dan de aangeboden workshops’, vindt hij. ‘Als ik nu een artikel met een Europese invalshoek wil schrijven, heb ik veel meer bronnen in mijn adressenboekje om mij op te baseren. Bovendien zal ik ook sneller in het buitenland een reportage kunnen maken’. ‘Ik hou zeker contact met de mensen die ik hier heb leren kennen en hopelijk doe ik volgend jaar weer mee’, voegt hij er nog aan toe.
Ook de Ierse Leah Jessica Yeung gaat naar huis met een goed gevoel. ‘Ik ga niet alleen optimistisch naar huis, maar ook vol ideeën om uit te werken en onderwerpen om te bekijken’. ‘Er zijn veel relevante thema’s aangekaart’, vindt ze.’Ik heb er nu weer helemaal zin in.’ Maar volgens Leah was de jonge invalshoek een beetje té jeugdig. ‘Ze noemen ons wel de internetjongeren, maar dit is niet op iedereen van toepassing. Ik zou graag eens met de oude rotten in het vak gaan praten, om te zien hoe zij over onze generatie denken’.
Nieuwe bril
Spanje, Oostenrijk, Finland, Roemenië… De internationale en interculturele mix van deelnemers zorgde voor heel wat diverse en nieuwe contacten.
De Palestijnse Alaa Muhsen Sinokrot (21) is jong, mooi, spreekt perfect Brits Engels, draagt een hoofddoek en … is journalist. Maar deze combinatie is niet zo onzelfsprekend als hij lijkt. ‘Vrouwelijke journalisten zijn absoluut geen taboe in Palestina. Meer nog, ze worden met open armen ontvangen door hun andere kijk op de dingen. Uiteraard is het soms gevaarlijk, maar een mannelijke journalist lijdt even hard onder de gevaren van de huidige toestand in ons land’.
Palestina is geen Europese staat, maar toch konden Alaa en haar studiegenoot Yousef Abdullah Yasser Shakarnah (22) aan YoungPress.eu meedoen. ‘YoungPress stelt ons in staat nieuwe ervaringen op te doen en journalistiek op een nieuwe manier te bekijken’, zegt Yousef in het vlot Arabisch. Alaa vertaalt en valt bij. ‘Het is troostend om te zien dat jullie hier in Europa met dezelfde problemen worstelen. Ik wist niet dat de werkonzekerheid voor journalisten en de kwaliteitsdaling van de media zo wijdverspreid was’. Toch heeft journalistiek voor Alaa en Yousef nog een iets andere invulling. ‘Journalistiek is ons wapen tegen de beeldmisvorming van het Palestijns-Israëlitisch conflict. Het helpt ons de wereld onze kant van het verhaal te laten zien’.
YoungPress.eu was een samenwerking van Evens Foundation en StampMedia.
Meer info vind je op de website www.youngpress.eu.
Voor de volledige fotoreportage surf je best naar de bijhorende flickr.
© 2011 - Supo.be - Anneleen Ophoff