Junior Journalist. © Davidsfonds

Junior Journalist is de grootste schrijfwedstrijd voor scholieren uit Vlaanderen en Brussel en wordt jaarlijks georganiseerd door het Davidsfonds. Tijdens het schooljaar 2023-2024 was het thema: ‘Oost, west, thuis best?!’ Heleen Tobac van de Pastoor De Clerckschool Veltem-Beisem in Herent schreef de winnende tekst in reeks 1 (vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs).

Ik zag je op tv … tijdens een reportage over de oorlog in de Gazastrook. Je leek een meisje van mijn leeftijd. Je droeg je lange, bruine haren in een staart zoals ik dat altijd doe.

Ik zag je op tv … Je stond verdwaald in een straat vol gebombardeerde huizen. Waar woon jij? Ik woon in Herent. Waarom sta je zo op straat? Wat is er gebeurd met je huis? Staat het er nog? Vind je het ook zo leuk om thuis te komen na een lange dag op school?

Ik zag je op tv … Ik vroeg me af waar je mama en papa zijn. Vind jij het ook zo fijn om spelletjes te spelen met je mama en papa? Heb je broers of zussen? Haat jij ruzie met je broers of zussen ook zo hard? Of wou je dat je nog één keer ruzie kon maken met je broers of zussen?

Ik zag je op tv … Je stond daar helemaal alleen. Ben je echt alleen of is je familie daar nog ergens? Hou jij ook zo van familiefeestjes? De gezelligheid, het samenzijn en het lekkere eten. Kijk jij ook uit naar familiefeestjes? Heb je nog iets om naar uit te kijken?

Ik zag je op tv ... en ik dacht bij mezelf: “Zou ze ook een hondje hebben?” Ik hou ontzettend veel van mijn hond en doe niets liever dan haar een dikke knuffel te geven. Vind jij het ook zo leuk om met je huisdier te knuffelen of wil je het nog een knuffel geven? Leven je huisdieren nog of weet je helemaal niet wat er mee gebeurd is?

Ik zag je op tv ... Ik bedacht me waar je klasgenootjes nu zouden zijn. Vind jij het ook zo leuk om met je klasgenootjes te spelen? Kan je nog naar school? Staat jullie schoolgebouw nog recht? 

Vind jij het ook zo leuk om te gaan shoppen? Kan je eigenlijk nog gaan shoppen? Staat jouw lievelingswinkel nog overeind?

Ik zag je op tv … en dacht: moet je niet naar je hobby? Ik speel badminton, doe aan turnen en volg muziekschool. Vind jij het ook zo ontspannend op je hobby’s? Kan je die nog doen?  

Ik zag je op tv … Wat had je een mooie blauwe trui aan. Ik vroeg me af waar je die gekocht hebt. Volg jij ook zo graag de mode? Hou jij er ook van om na te denken over je outfit? Vind jij het ook zo leuk om te gaan shoppen? Kan je eigenlijk nog gaan shoppen? Staat jouw lievelingswinkel nog overeind?

Ik zag je op tv ... en dacht: “Ben je nu eigenlijk wel veilig? Heb jij nu opnieuw onderdak? Waar ben je nu? Ben je in een vluchtelingenkamp? Vind jij het daar leuk?”

Ik zag je op tv ... en dacht: “Eet jij ook zo lekker als ik thuis? Vind jij het ook zo leuk om thuis te komen en te vragen wat je gaat eten en of het je lievelingseten is? Of wou je dat je dat nog eens kon vragen?” 

Ik zag je op tv … en denk vaak aan jou als ik ’s avonds in mijn bed lig. Dan besef ik hoeveel geluk ik heb dat mijn bed hier in België staat en ik elke dag zonder zorgen naar school kan gaan, mijn hobby’s kan doen, mijn familie kan zien, met mijn vrienden kan spelen, …

Ik zag je op tv … en vraag me af: hoe gaat het nu écht met jou?

Deelnemen aan de volgende editie van Junior Journalist? Ook in het schooljaar 2024-2025 vindt de schrijfwedstrijd plaats in heel Vlaanderen en Brussel. Het thema is dit keer 'Feest!'. Meer info vind je hier.

vorige volgende