Junior Journalist is de grootste schrijfwedstrijd voor scholieren uit Vlaanderen en Brussel en wordt jaarlijks georganiseerd door het Davidsfonds. Tijdens het schooljaar 2023-2024 was het thema: ‘Oost, west, thuis best?!’ Mila Descamps van Het Guldensporencollege in Harelbeke schreef de winnende tekst in reeks 2 (eerste graad secundair onderwijs).
*Dit is een fictief interview
In de reeks waar we langsgaan bij interessante Kurenaren, laat ik me vandaag verrassen door de wereld van het bakken. We gaan op bezoek bij één van de nieuwste hotspots!
Ik duw de deur open van ‘Oost, West, Cake Best’ en stap een wereld binnen waar de geur van versgebakken appelcake de lucht vult. In Kuurne is deze bakkerij een begrip, en de vrouw die de scepter zwaait over deze zoetwarentempel is Celine Delaere. Achter de toonbank, met een trots die even aanstekelijk is als de aroma's die haar bakkerij vullen, groet ze me met een warme lach. Vandaag krijg ik de kans om haar te spreken over hoe een simpel familierecept uitgroeide tot de trots van het dorp.
Celine, iedereen in Kuurne lijkt wel fan te zijn van jouw bakkerij. Wat betekent dit voor jou?
Celine glimlacht en veegt haar handen af aan haar schort. "Het is een droom die uitkomt, Mila. Ik heb mijn ziel en zaligheid in dit werk gelegd en het is fantastisch om te zien dat anderen dat waarderen.”
Je bent beroemd geworden met de appelcake van je oma. Kun je ons meer vertellen over het prille begin van de fameuze cake?
"Ah, Mamie's appelcake, de favoriet van elke persoon die hier klant is. Die stond centraal in mijn jeugd. Die cake betekende ‘familie, zondagen en gezelligheid.’ Van haar heb ik geleerd wat bakken eigenlijk echt inhoudt en wat het met een mens kan doen.”
"Ik wilde de kunst van het bakken in al zijn geuren en kleuren leren kennen. Ik dacht dat ik met genoeg kennis Mamie's recept van de appelcake kon verbeteren, althans dat dacht ik toch”
En daarna ben je de wereld rondgereisd. Wat was je doel van die reis?
Celine zet een kopje warme rozenthee neer en leunt voorover. "Ik wilde de kunst van het bakken in al zijn geuren en kleuren leren kennen. Ik dacht dat ik met genoeg kennis Mamie's recept van de appelcake kon verbeteren, althans dat dacht ik toch.”
Welke internationale invloeden heb je in je bakkerij gebracht?
"Elk land bracht een geschenk mee. De precisie uit Frankrijk, de eenvoud uit Italië, de kruidenrijkdom uit India en de technische discipline uit Japan.”
Maar je hebt ervoor gekozen om terug te gaan naar het oorspronkelijke recept. Waarom is dat?
"Het was een belangrijke les. Soms is het beste al gegeven en hoeft het enkel gewaardeerd te worden. De cake van Mamie had niets meer nodig.”
Hoe reageert Kuurne op de internationale smaken vergeleken met de traditionele appelcake?
"Men is nieuwsgierig en proeft graag eens iets nieuws. (lacht) Maar het hart blijft bij het vertrouwde, bij de appelcake die herinneringen oproept aan vroeger."
Wat zijn je toekomstplannen met de bakkerij?
"Het liefst zou ik op termijn mijn klanten ook ter plaatse eens laten genieten van een stukje cake of taart met een lekker bakje koffie of thee. Wie weet groeit dit later wel uit tot een heuse taart-en koffiebar."
Heb je advies voor jonge bakkers die in jouw voetsporen willen treden?
Celine overhandigt me een plak cake. "Wees niet bang om de wereld in te trekken en te leren. Maar onthoud: de essentie van bakken is vooral veel liefde en die begint van thuis.”
Met een smakelijk stukje van de beste appelcake van Kuurne wandel ik de bakkerij uit. Celines verhaal is een bewijs van de kracht van traditie en het volgen van je passie. In ‘Oost, West, Cake Best’ proeft men niet enkel de cake, maar ook de rijke geschiedenis en de liefde die in elk recept is gebakken.
Deelnemen aan de volgende editie van Junior Journalist? Ook in het schooljaar 2024-2025 vindt de schrijfwedstrijd plaats in heel Vlaanderen en Brussel. Het thema is dit keer 'Feest!'. Meer info vind je hier.