Junior Journalist is de grootste schrijfwedstrijd voor scholieren uit Vlaanderen en Brussel en wordt jaarlijks georganiseerd door het Davidsfonds. Tijdens het schooljaar 2023-2024 was het thema: ‘Oost, west, thuis best?!’ Cies Van Damme werd laueraat in reeks 2 (eerste graad secundair onderwijs).

Ik was drie jaar oud toen m’n ouders gingen scheiden. Ik was dus nog jong, nog heel jong. Toch voelde ik toen al dat er iets niet helemaal klopte met de relatie van m’n ouders. Het was best een tijdje raar met al de veranderingen.

Bij m’n papa vonden we nog niet meteen het juiste huisje om in te wonen. Met m’n mama ging het toen ook nog niet zo super. Ze had heel veel verdriet. Mijn thuis was precies even weg, ook al bleven we bij mama wel in hetzelfde huis wonen.

Toen ik zes was, vond papa een nieuwe vriendin. Hij ging samenwonen en we woonden opnieuw in een nieuw huis. We kregen er dus ook een nieuwe familie bij. Eerst was het allemaal nog wat wennen met de nieuwe familie en het nieuwe huisje, maar het hielp wel al dat ik plots een plusbroer kreeg.

Achiel is even oud als ik. We kwamen al vanaf de eerste ontmoeting in de Pizza Hut goed overeen.  Heel goed zelfs. Over mijn nieuwe plusmama viel ook niet te klagen. Ze werkt in het labo van Sint-Niklaas en heeft een hart van goud.

We hadden opeens drie huizen waar we een thuis van probeerden te maken

Toen ik acht jaar oud was, vond mijn mama ook eindelijk haar nieuwe hartendief: Thomas. Thomas heeft ook een huis, dus hadden we opeens drie huizen waar we een thuis van probeerden te maken.

Met mijn twee pluszussen Lauren en Alexis werd ons gezin nog maar eens uitgebreid. Het was dan ook weer toevallig dat Lauren even oud is als ik, maar ze is wel een pak groter. Alexis, die vier jaar jonger is, gelukkig niet.  

Het was leuk om iedereen weer zo gelukkig te zien. Alleen bleef het nog wel raar voor mij. Ik moet altijd een van mijn ouders missen, dat doet pijn. Mijn zus Nelle had het daar ook moeilijk mee. Zij is twee jaar ouder. We zitten samen op dezelfde school.

Het was voor mij een grote stap om naar het middelbaar te gaan. Ik was dan ook heel gehecht aan mijn vorige klas en school. Ik voelde me daar echt thuis. Ik zag mama elke dag op school, want ze geeft les. Ik mis m’n vorige klas en vrienden. Ik had een hele hechte band met Kobe en Cas, ook bij hen voel ik mij echt thuis. Gelukkig spreken we nog geregeld af met elkaar. Het is raar omdat ik nu voor het eerst niet meer bij m’n mama zit. Op mijn nieuwe school,  Villa Da Vinci, heb ik ook wel al een aantal vrienden en vriendinnen. Ik hoop dat ik me ook hier wel snel helemaal thuis zal voelen.

Veel kinderen vragen aan mij: “Zeg, hoe zit dat nu eigenlijk met die gescheiden ouders?” Dan antwoord ik dat het niet bepaald leuk is. Veel kinderen denken dat het leuk is omdat je dubbele cadeautjes krijgt. Maar geloof mij:  je hebt zoveel keer liever dat je ouders niet gescheiden zijn, dan dat je dubbele cadeautjes krijgt.

Ik ben natuurlijk wel heel blij met de andere twee families die ik er bij kreeg.  Iedereen is lief, maar je ziet je ouders niet meer samen zoals vroeger en dat doet pijn, ook al komen ze wel nog goed overeen. Maar het is gewoon niet meer zoals vroeger. Ze praten nog met elkaar om alles te regelen en als we iets leuks hebben gedaan, sturen ze nog wel een fotootje, maar daar blijft het ook bij.

Het is ook niet dat ik mag klagen over mijn leven. Mijn ouders doen alles om ons gelukkig te maken en ons te verwennen. Mijn ouders hebben een hart van goud, dus daar valt echt niet over te klagen. We hebben al veel meegemaakt in mijn beide families maar we staan sterk in onze schoenen en we zullen er alles aan doen om sterk in onze schoenen te blijven staan. In welk huis ik ook ben, ik voel me er thuis. En daar ben ik iedereen ontzettend dankbaar om. 

Deelnemen aan de volgende editie van Junior Journalist? Ook in het schooljaar 2024-2025 vindt de schrijfwedstrijd plaats in heel Vlaanderen en Brussel. Het thema is dit keer 'Feest!'. Meer info vind je hier.

vorige volgende