Junior Journalist is de grootste schrijfwedstrijd voor scholieren uit Vlaanderen en Brussel en wordt jaarlijks georganiseerd door het Davidsfonds. Tijdens het schooljaar 2023-2024 was het thema: ‘Oost, west, thuis best?!’ Nina Corneille werd laueraat in reeks 1 (vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs).

*Dit is een verzonnen artikel

Celine De la Migraine, het meisje dat drie maanden geleden verdween na een ruzie over een nieuwe gsm, is terug thuis bij haar ouders in hun huis in de stad Nice. Door een samenloop van omstandigheden kwam ze toevallig in contact met haar vader.  Volgens De la Migraine waren het de langste drie maanden van haar leven. En tegelijk zou ze haar leven, en dat van haar ouders, helemaal veranderen.

Celine De la Migraine (16) verdween tijdens de zomer na een ruzie met haar ouders.  De la Migraine wou heel graag een dure nieuwe gsm terwijl haar vorige nog perfect werkte.  Haar ouders, die nochtans genoeg geld hebben, vonden dat je niet met geld moet smijten. Na een aantal maanden zoeken had de politie nog steeds geen spoor van waar ze zou kunnen zijn.

Vorige week vertrok haar vader, de oliemiljonair Claude De la Migraine, naar Parijs voor een congres over buitenlandse olie. Hij had er onder meer een afspraak met de Amerikaanse president Joe Biden over het vergroenen van de olie-industrie.

Tijdens een rondleiding door de stad reed het busje met de deelnemers van het congres onder een oude versleten brug.  In een flits meende Claude zijn dochter Celine te herkennen. Hij vroeg de gids om even te stoppen, zodat hij zijn vermoeden kon checken. Het meisje zag er onverzorgd uit, maar het was wel degelijk zijn dochter.  Celine was duidelijk opgelucht om haar vader terug te zien, maar schaamde zich tegelijk voor haar verwaand gedrag.  Na lang aandringen ging ze dan toch met hem mee.

Celine De la Migraine had maanden rondgezworven in de vele straten van Parijs. Om te overleven, moest ze bedelen voor geld, kleren en eten

Ze vertelde haar vader hoe ze een willekeurige bus had genomen uit Nice, om even weg te zijn van alles. Zonder het te beseffen, kwam ze in Parijs terecht.  Ze had maanden rondgezworven in de vele straten van Parijs. Om te overleven, moest ze bedelen voor geld, kleren en eten. Zo kwam ze in contact met mensen die het veel slechter hadden dan zij. Ze had vrienden en vriendinnen gemaakt en was vastberaden om hen te helpen.  Tegelijk schaamde ze zich, wat haar tegenhield om zelf terug naar huis te keren.

Haar ouders zijn opgelucht dat ze terug thuis is. Ondanks de grote bezorgdheid van de afgelopen maanden, zijn ze ook blij met wat Celine meeneemt uit dit avontuur.  Ze heeft immers zoveel spijt dat ze iets voor de daklozen wil doen.  Ze vertelde haar vader dat veel mensen die ze ontmoet heeft, door pech in een moeilijke situatie kwamen.  Zo overtuigde ze haar vader om samen een hulporganisatie op te richten met de naam: ‘Sur le miroir’.  Deze organisatie geeft mensen die het nodig hebben, een renteloze lening zodat ze kunnen betalen wat ze nodig hebben om hun leven terug op te pakken, bijvoorbeeld een auto om op het werk te geraken, een bril, ... 

Op hun tempo betalen ze dit bedrag terug, zodat ‘Sur le miroir’ steeds over kapitaal blijft beschikken om nieuwe mensen verder te helpen. Claude De la Migraine zal de zakelijke kant voor zich nemen en zijn dochter zal andere hulporganisaties bezoeken en met daklozen gaan praten. En ook de moeder, Lise De la Migraine, draagt haar steentje bij door warme maaltijden aan te bieden.  Een mooi familiebedrijf dat hopelijk nog lang zal bestaan.

Deelnemen aan de volgende editie van Junior Journalist? Ook in het schooljaar 2024-2025 vindt de schrijfwedstrijd plaats in heel Vlaanderen en Brussel. Het thema is dit keer 'Feest!'. Meer info vind je hier.

vorige