Een nieuwe app voor iPhone en Android vertelt je bij een verkeersovertreding welke boete je mag verwachten, of je naar de politierechtbank moet en of je daarvoor (gratis) bijstand krijgt van een advocaat. De Antwerpse jurist Dave Danckaerts ontwikkelde de gratis app. “Het is raar dat daar nergens informatie over te vinden viel.”

‘Overtreding.be’ is een app die inspeelt op het herkenbare gevoel van de bestuurder die net geflitst werd en zich afvraagt wat hem dat zal kosten. Dave Danckaerts (32) ontwikkelde de app. Het idee kwam voort uit zijn ervaringen als advocaat: “Ik ben zeven jaar advocaat geweest, gespecialiseerd in verkeersrecht. De vraag die me het meest werd gesteld, was: ‘wat gaat mij dat kosten?’ (lacht) Omdat die vraag altijd terugkwam, vond ik het ook raar dat daarover op het internet nergens begrijpelijke informatie terug te vinden was.”

Dus heb je een app ontwikkeld?
“Ik heb een mobiele applicatie gemaakt waarmee je je boete kunt berekenen. Je kan willekeurige boetes ingeven, waarop je ziet hoeveel die kosten. Zo weet de bestuurder: ‘Oei, dat kan eigenlijk wel een dure grap worden.’ Neem bijvoorbeeld alcoholintoxicatie. De kleinste alcoholintoxicatie voor de rechtbank kost je al snel 1.200 euro. Plus gerechtskosten! Op die manier word je je bewust van wat mag en wat niet.”

Verhoogt deze app ook de verkeersveiligheid?
“De app werkt ook ontradend. Eens je weet hoe hoog de boetes zijn, ga je vanzelf beter de wegcode naleven. Maar het is meer dan alleen maar een rekenmachine. Het is geen sympathiek onderwerp, maar bij BOB- en WODCA-controles heb je bepaalde rechten. Veel mensen weten niet wat die rechten zijn of durven er geen gebruik van maken. De app vertelt je welke rechten je hebt bij de alcohol- of drugscontrole. En als je vragen hebt over boetes en verkeersovertredingen, kun je die ook stellen via de app.”

Wat zijn de goedkoopste en de duurste overtredingen?
“De overtredingen in de wegcode zijn ingedeeld in vier graden, afhankelijk van het gevaar dat ze opleveren voor jezelf en anderen. De goedkoopste overtredingen brengen in principe niemand in gevaar, zoals verkeerd parkeren. Die kosten 55 euro. Naarmate het gevaar voor anderen toeneemt, neemt ook het bedrag van de boete toe: 110 euro voor een overtreding van de tweede graad, 165 voor een overtreding van de derde graag. Ten slotte zijn er de zwaarste overtredingen, van de vierde graad. Die kosten in principe 450 euro, maar komen gewoonlijk meteen voor de politierechtbank.”

“Daarnaast heb je de overtredingen die niet in de wegcode staan. Het gaat dan bijvoorbeeld om vluchtmisdrijf of zware alcoholintoxicatie. Als je daarvoor gedagvaard wordt, bedraagt de boete minstens 1.200 euro. Bij vluchtmisdrijf met gewonden bedraagt de boete zelfs minstens 2.400 euro.”

Heb je zelf al verkeersboetes gekregen in het verleden?
“Ik ben ook wel eens geflitst geweest. Ik vrees dat dat bij iedereen wel eens het geval is. Het grootste deel van de overtreders zijn geen verstokte verkeersmisdadigers, maar gewone mensen die verstrooid of gehaast zijn.”

Wie wil je bereiken hiermee?
“Ik wil recht begrijpelijk en betaalbaar maken voor een zo breed mogelijk publiek. Ik geloof ook dat dat mogelijk is. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone. En iedereen weet dat er bijna voor alles wel een app bestaat.”

Wat is je motivatie geweest om juridisch advies meer toegankelijk en betaalbaar te maken?
“Ik meen dat dat de toekomst is. Het klassieke naar een advocaat stappen, niet goed weten hoeveel het u gaat kosten en een antwoord krijgen op uw vragen: dat is toch voorbijgestreef? Het kan niet zijn dat recht enkel begrijpelijk is voor advocaten. Het internet biedt enorm veel informatie. Ik vind het belangrijk dat die informatie ook klopt. Daarom deze app.”

Zitten er ook GAS-boetes in de app?
Nog niet, dat is een andere toepassing. (glimlacht) Die berekent je kansen als je beroep instelt tegen je GAS-boete en helpt je ook bij het opstellen van een verzoekschrift.”

Volgen er nog meer juridische apps?
“Ja, ik werk onder meer aan een toepassing voor eerherstel. Elke veroordeling komt immers op je strafregister terecht. Sommige veroordelingen verdwijnen vanzelf, anderen blijven voor altijd staan. Het kan dan zijn dat je bij een sollicitatie plots ontdekt dat je een strafblad hebt. De toepassing helpt je bij het aanvragen van eerherstel, waardoor je weer over een blanco strafregister beschikt. Die app gaat nog dit jaar beschikbaar zijn.”

De app om verkeersovertredingen te ‘berekenen’ kan je downloaden op www.overtreding.be

© 2015 – StampMedia – Kaoutar Lekraïchi



Naar dit artikel werd verwezen door Metro op 11/10/2015