© Damon De Backer

Kawtar Ehlalouch en Anushka Melkonian zijn geen onbekenden in het Vlaamse medialandschap. Met hun podcast Bless The Mess schuwen ze maatschappelijke thema’s niet. In een gesprek met jongerenreporter Noreen Muhammad praten ze openhartig over hun missie, hun twijfels en de kracht van kwetsbaarheid. "Vroeger vertelde ik wat luisteraars wilde horen, nu durf ik mijn echte mening te delen.”

Tips nodig om alleen te gaan wonen? Wat moet je doen als je je eenzaam voelt? Of vraag je je af of je een tampon mag doorspoelen? In de podcast Bless The Mess geven Kawtar Ehlalouch en Anushka Melkonian antwoorden op kleine en grote levensvragen van jonge luisteraars. “We wilden het hebben over dingen die niemand ons ooit had verteld, dingen die zelfs wij pas later in het leven ontdekten”, vertelt MNM-presentatrice Kawtar Ehlalouch.

De beste vriendinnen kwamen tijdens de coronaperiode op het idee. “Iemand stuurde me een berichtje op Instagram, met de vraag: waarom start je geen podcast”, zegt Anushka Melkonian. “Ik dacht, waar moet ik het zelfs over hebben? Maar Kawtar was meteen enthousiast toen ik het aan haar voorstelde.” Wat ontstond als een tweewekelijkse reeks van zeven afleveringen, groeide uit tot een wekelijkse podcast van ondertussen al vier seizoenen.

Bless The Mess komt erg authentiek over. Hoe komt het dat de gesprekken zo vlot lopen tussen jullie?

Kawtar Ehlalouch: “Omdat we beste vrienden zijn. Het gesprek vloeit vanzelf. Ik ben ook een people-pleaser, en dus het helpt dat ik me bij Anushka meteen op mijn gemak voel. We spelen geen toneel en moeten onze vriendschap niet faken – het is écht.

We nemen de vragen van luisteraars ook altijd serieus. We lachen nooit met iemand of met het onderwerp dat we bespreken. Als we lachen, is dat om de discussie die daaruit vloeit. Die luchtigheid helpt om moeilijke thema’s bespreekbaar te maken. Als je jong bent, lijkt alles overweldigend. Het is belangrijk om dat te erkennen én het soms toch luchtig te houden.”

Anushka Melkonian: De meeste vragen die we binnenkrijgen, zijn ook dingen waar we zelf mee geworsteld hebben. Wij kennen elkaar al heel lang en zijn samen door ups en downs gegaan. We hebben die overwonnen – dat voel je in de podcast. Zoals Kawtar zegt: we doen niet alsof. Het is as real as it gets.

Hadden jullie verwacht dat de podcast zo een succes zou zijn?  

Anushka: “Helemaal niet.”

Kawtar: “We mikten op een jong publiek, zoals meisjes van zestien bijvoorbeeld, die veel dingen nog niet weten over het leven. Zelf hebben wij geen witte of Vlaamse achtergrond, dus was het belangrijk voor ons om diverse personen te bereiken.  Er wordt nog te vaak in hokjes gedacht, maar met onze podcast willen we dat overstijgen. Want uiteindelijk maken we allemaal messy dingen mee – toch, Anushka?”

Anushka: “Zeker. Ik hoor ook vaak van Armeense meisjes dat ik hen inspireer, en dat wat ik doe, hen helpt om los te breken van bepaalde culturele verwachtingen. In het nieuwe seizoen van Bless The Mess, waar we vragen van luisteraars beantwoorden, krijgen we inzendingen van mensen van diverse achtergronden. Ze voelen zich echt gehoord.”

Heeft een aflevering of gast jullie kijk op een bepaald onderwerp veranderd?

Anushka: “We kregen ook ooit een vraag over uit de kast komen. Dat is iets waar wij zelf geen ervaring mee hebben. We hebben dan iemand uitgenodigd als ervaringsdeskundige. Daar hebben we veel uit geleerd.”

Kawtar: “Soms denk je dat je ruimdenkend bent, maar iedereen heeft oogkleppen, zeker als het gaat over de gemeenschap waarin je zelf zit. Farida El Kaddouri uit de cast van de VRT-MAX-reeks Challas en de kost kwam ook eens op bezoek. Een meisje met Marokkaanse roots stuurde toen dat ze zich onder druk voelde om te trouwen – iets dat leeft bij veel mensen met een diverse achtergrond. Voor veel luisteraars is dat nog steeds taboe. Ik zou het vroeger zó fijn gevonden hebben om een podcastaflevering over dat onderwerp te beluisteren.

We nodigen ook gasten uit die we niet persoonlijk kennen, en toch raken ze iets in je. Zoals Bavo Mortier, grafisch vormgever bij Sporza: hij sprak openlijk over verlatingsangst. Dat was echt bijzonder. Het was mooi dat hij zich zo kwetsbaar durfde op te stellen.”

Welke aflevering blijft jullie persoonlijk het meest bij? 

Anushka: “De aflevering met Brugse actrice Sali Haidara over vriendschap – hilarisch! Ik had buikpijn van het lachen. Het ging over hoe mensen hun vrienden beter moeten behandelen. Het was luid, chaotisch, maar mega herkenbaar. Na de première van Challas en de kost kwam een vrouw naar me toe die zei dat ze met haar man naar Bless The Mess luistert in de auto, en dat ze de afleveringen soms op pauze zetten om te discussiëren. Ik dacht: shut up, dat is echt het mooiste compliment ooit.”

Heeft het maken van de podcast jullie persoonlijk veranderd? 

Anushka: “Ik weet niet of het mij heeft veranderd, maar als ik oude afleveringen herbeluister, hoor ik wel verschil. We hadden zo veel stress, en nu denk ik: waarom?”

Kawtar: “Ja, bij mij zeker. In het begin was ik veel bewuster van wat ik zei. Ik vertelde dingen waarvan ik dacht dat mensen ze wilden horen. Nu durf ik vaker mijn echte mening te geven. Ik vind ook dat je over alles moet kunnen praten. En dat is dankzij de podcast. Die persoonlijke groei is daar zeker een gevolg van.”

Wat is jullie droomscenario voor Bless The Mess?  

Kawtar: “Geen idee of de podcast over vijf jaar nog bestaat, maar ik hoop van wel. Wat we nu doen, voelt al als een droom. En als de community groter wordt: nog beter. Voor nu wil ik eigenlijk niets anders.”


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Laatste Nieuws op 28/04/2025.

vorige volgende