© Unsplash/Frederic Paulussen

Worden in 2025 alle kerncentrales in ons land gesloten zoals staat gepland? En op welke manier raken we dan aan stroom? Hieronder vijf pro’s en contra’s van kernenergie.

© Unsplash/Thomas Millot

Kernenergie, waarom willen er vanaf?!

  1. Kernenergie is nooit honderd procent veilig. Hoewel er veel voorzorgsmaatregelen worden getroffen, heeft een ongeluk gigantische gevolgen. Zoals het kernongeval in de Oekraïense stad Tsjernobyl in 1986, of de kernramp in de Japanse stad Fukushima in 201
  2. Er is geen oplossing voor het kernafval. Vroeger werd radioactief afval gedumpt in de oceaan, vandaag wordt het opgeslagen. Maar de techniek om kernenergie af te breken staat nog niet op punt.
  3. Uraniumwinning en -verwerking belasten het milieu, omdat er giftige chemicaliën nodig zijn om de grondstof in te winnen.
  4. Kerncentrales zijn duur om te bouwen. Bovendien wordt hernieuwbare energie steeds goedkoper.
  5. Om kernenergie te creëren is uranium nodig, maar de voorraad uranium op aarde is beperkt. De praktijk van het inwinnen veroorzaakte wereldwijd al tal van dodelijke conflicten.
  6. Kernenergie draagt bij tot het broeikaseffect. Niet omdat een kerncentrale direct CO2 uitstoot, wel omdat er bij de inwinning en het vervoer van uranium wel CO2 wordt uitgestoten.

Waarom zijn we er nog niet van af?!

  1. Een kerncentrale produceert heel veel energie. In vergelijking met andere energiebronnen zijn er voor kernenergie maar weinig grondstoffen nodig. Een klein beetje uranium levert heel veel elektriciteit op. Dat is bij onze andere energie-opwekkers niet zo.
  2. Een kerncentrale is duur om te bouwen, maar gaat tot zestig jaar mee. Ter vergelijking: een windturbine gaat maar tot 20 jaar mee.
  3. Kernenergie is erg stabiel, de leveringszekerheid is groot.
vorige volgende