Van alle Brusselse gemeenten komt Sint-Jans-Molenbeek ongetwijfeld het meest negatief in het nieuws. Als we de media mogen geloven, is geweld en drugs er dagelijkse kost. Wat doet het bestuur ondertussen?

"Veel ouders maken mij duidelijk dat er de laatste maanden toch duidelijk een achteruitgang is", zegt Dirk Letens, schooldirecteur van de Vierwindenschool, een Nederlandstalige basisschool in het hartje van Molenbeek. "Zeker op het vlak van drugs, onveiligheid en netheid zijn er grote problemen."

De afgelopen maanden is Molenbeek herhaaldelijk negatief in het nieuws geweest. In de zomer van 2011 was er nog een kleine mediarel rond het eventuele vertrek van communicatiebedrijven BBDO en de Mortierbrigade uit de gemeente. De bedrijven waren de overlast beu, maar burgemeester Philippe Moureaux (PS) hield voet bij stuk en bleef ontkennen dat er grote problemen zijn in de gemeente.

De statistieken neigen echter directeur Letens gelijk te geven. Het aantal gewapende misdrijven is de afgelopen jaren gestegen in Molenbeek. Hoewel ook de kleinere straatcriminaliteit piekt, is het vooral de drugshandel die de meeste problemen veroorzaakt.

"Dit zijn geen faits divers meer"

"Vorige maand was er in de buurt van de school een schietincident op klaarlichte dag", zegt Letens. "Onze kinderen waren gelukkig op de speelplaats. Als het een halfuurtje later was geweest, hadden er gewonden kunnen vallen."

Die schietpartij was voor veel buurtbewoners dan ook de spreekwoordelijke druppel. "Dit zijn geen faits divers meer", aldus Letens. "We wonen en leven in Molenbeek. We zijn niet van plan om weg te gaan, want we zijn hier graag, maar we willen wel dat er een aantal zaken veranderen." Zijn school organiseerde samen met de Franstalige basisschool Sainte Ursule en het kinderdagverblijf Bambino een protestmars op vrijdag 18 november.

Vreemd genoeg werd hun mars voor meer veiligheid en meer netheid in de buurt tegengewerkt door het plaatselijke gemeentebestuur. In eerste instantie vond burgemeester Moureaux het 'niet normaal' dat de actiegroep kinderen liet manifesteren. Hij weigerde toestemming te geven voor de actie.

"Ik vind andere dingen niet normaal", aldus Letens. "Ik stel voor dat hij eerst de echte problemen aanpakt in plaats van een aantal onschuldige kinderen aan te vallen." Het is voor Letens belangrijk dat een kwetsbare groep als schoolkinderen zich kan uiten. "We leren hen een mening vormen, meedenken en participeren."

Complexe problematiek

De problematiek in de Brusselse gemeente is zeer complex en staat niet los van allerlei sociaaleconomische factoren. Bijna 1 op de 3 inwoners in Molenbeek is werkloos. Bij jongeren piekt de werkloosheidsgraad tot bijna 41% volgens het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse.

Benjamin Dalle, lokaal politicus van oppositiepartij CD&V, bevestigt dat de problematiek in Molenbeek complex is. Het begin van een oplossing is volgens Dalle dat het gemeentebestuur erkent dat er problemen zijn. "Burgemeester Moureaux doet wel ingrepen, maar het mag allemaal niet te veel hardop gezegd worden", aldus Dalle.

"Als er kritiek komt op zijn beleid, zoals nu met die protestmars, dan wil hij dat zo stil mogelijk houden. Hij wil zeker niet dat er kinderen door zijn gemeente marcheren, want daar zouden wel eens camera's op af kunnen komen."

Protestmars

Uiteindelijk stond de burgemeester de protestactie toch toe. Een kleurrijke optocht van zo'n 400 kinderen en tientallen ouders trokken dwars door Molenbeek. Aan het gemeentehuis hielden ze halt en werd een voor de gelegenheid gecomponeerd protestlied gezongen.

Tegen alle verwachtingen in kwamen de burgemeester en een deel van het schepencollege naar buiten. In de aanwezigheid van de zingende kinderen, klonk Moureaux een stuk gematigder. "Ik ben nog steeds niet voor het inzetten van kinderen bij protestacties, maar dit is wel een sympathieke, ludieke actie."

Moureaux kon geen beloftes doen, maar ging uiteindelijk toch even samen zitten met een delegatie van de demonstranten. Voor het eerst erkende hij dat de drugshandel is toegenomen in de wijk. Of de gemeente effectief netter en veiliger wordt, zal de toekomst moeten uitwijzen.

© 2011 - StampMedia – Pieterjan Huyghebaert
Foto: © Ingrid Lemaire op Flickr