Wat gebeurt er als je een groep jongeren een expo laat samenstellen in het MAS? Met INSTINCT realiseerde MAS in Jonge Handen een vernieuwende tentoonstelling met nooit eerder getoonde werken uit de MAS-collectie.

Een anorak gemaakt van walvissendarm, een handtas die eigenlijk een gordeldier is of enkele narwaltanden: het zijn nog maar drie van de vele opvallende werken van INSTINCT.

“Weinig mensen weten hoe uitgebreid de MAS-collectie is”, zegt Liene Conard, de curator van de INSTINCT. “90% van de werken die je hier ziet zijn nog nooit eerder getoond aan het publiek”, voegt ze daaraan toe.

De collectie bestaat inderdaad uit heel wat aparte werken. Evy Chong (25) werkt al zeven jaar mee aan MAS in jonge handen: “We kozen alles op basis van foto’s van de werken. Hoe vreemder ze eruit zagen, hoe beter. De werken die de meeste aandacht trokken kregen een plaatsje in de expo.” Anton Rombaut (20) vult aan: “Eigenlijk hebben we de objecten intuïtief gekozen: we hebben ons instinct gevolgd.”

Een bont allegaartje

MAS in jonge handen bestaat al sinds 2006. Toen zocht de groep vooral naar een manier om een museum aantrekkelijker te maken voor jongeren. Nu, twaalf jaar later, richten ze een volledige zaal in het MAS in. “Dit is echt uniek. Veel musea beginnen nu pas jongeren te betrekken in hun werking, terwijl wij hier al twaalf jaar mee bezig zijn,” zegt Anton. “In 2012 mochten we vier kasten inrichten, nu zitten we al aan een volledige zaal.” De collectie is een bont allegaartje van opvallende stukken. “Net zoals onze groep”, zegt Anne Van Thillo (24). MAS in jonge handen is met  zowel studenten (rechten, economie, psychologie…) als werkende jongeren een heel diverse groep. Wat hen bindt is de interesse voor cultuur.

Geen typische museumzaal

Dat het project uniek is, merk je zodra je de zaal binnen wandelt: hier zie je geen witte muren met schilderijen en informatiebordjes, maar wel een soort grote nesten die aan het plafond hangen. De zaal is opgedeeld in verschillende delen, elk deel staat voor een bepaald gevoel: strijd, raar, chaos of rust. In welke volgorde je de verschillende clusters bekijkt, maakt niet uit. Het is de bedoeling dat je je intuïtie volgt en zo de verschillende delen in de zaal stap voor stap ontdekt. Volgens Evy is het de bedoeling dat je je zintuigen gebruikt tijdens deze expo. “Het moet echt een belevenis zijn”, zegt ze.

Wie liever niet alleen door de tentoonstelling gaat, kan een van de MAS- jongeren boeken als gids. “We willen dat bezoekers de expo beleven,” zegt Anne. “Er hangt dus bewust niet veel informatie op in de zaal. Als mensen toch meer informatie willen, kunnen ze dat aan ons vragen.”
“Verwacht evenwel geen typische tour: niemand onthoudt namelijk in welke eeuw wat is gemaakt. Wat het publiek wél onthoudt is wat het tijdens dit bezoek gevoeld heeft.”

Schommelen in het MAS

Omdat de jongeren geen typische museumzaal wilden waar het altijd stil moet zijn, creëerden ze  ook een co-working space in dezelfde zaal.  Hier mag je komen werken, vergaderen of studeren en als je even moet bekomen van al dat werken kan je een gezelschapspelletje spelen of uitrusten in een van de hangmanden. “We willen dat iedereen zich hier thuisvoelt,” zegt Anne. “Iedereen mag hier doen wat hij wil.” Wie INSTINCT bezoekt, kan met zijn of haar ticket tijdens de duur van de expo binnen in de co-working space. “De bezoekers zijn altijd terug welkom”, aldus Anne.

Masked

Een volledige zaal inrichten was nieuw voor deze jongeren. Waar ze wel al ruime ervaring mee hadden, is het organiseren van Masked, het gemaskerd bal van het museum. Die avond wordt er op vier verdiepingen in het MAS gefeest. “Het zou wel eens kunnen dat dit de laatste editie was” zegt Evy. “We voelen dat het een routine aan het worden is, en dat willen we niet. We willen stoppen op een hoogtepunt.” Wat er in de plaats komt weten ze bij MAS in jonge handen nog niet. “Daar maken we ons geen zorgen over,” zegt Anne. “We zijn allemaal creatievelingen. We vinden zeker en vast een alternatief.”

Donderdagavond 25 oktober werd het mas omgetoverd tot een setting voor het gemaskerd bal Masked. De achtste editie van Masked stond in het teken van de nieuwe tentoonstelling instinct, dus lieten de feestvierders het beest in zichzelf los.

INSTINCT: van 25 oktober 2018 tot en met 27 februari 2019 in het MAS, voor meer info over alle evenementen en de gidsbeurten check www.mas.be/instinct


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 30/10/2018

vorige volgende