Heerlijk lenteweer lokte afgelopen week veel Gentse studenten naar buiten. Op het Sint-Pietersplein konden studenten vanaf dinsdag 2 maart eindelijk weer coronaproof met elkaar afspreken. Ook al was het dan in op de grond getekende krijtcirkels. Stamp-reporter Emmi ging dinsdag en woensdag de sfeer opsnuiven.
Dinsdagmiddag 2 maart op het Sint-Pietersplein in centrum Gent: de krijtcirkels op de grond in de schaduw zijn leeg - daarvoor is het nog net iets te fris. Vier studenten praten vanuit hun cirkel met studenten uit een andere cirkel en sommigen hebben zelfs een stoel meegebracht. De sfeer is rustig, maar de gevoelens gemengd. Zijn die cirkels echt nodig? “We vinden het een goed iniatief,” zegt Julie, “Omdat we op die manier toch kunnen afspreken. Volgende week is het al één jaar dat we opgesloten zitten.”
Geen cirkels, maar terrassen
In de cirkel ernaast praten studenten Laura , Elise en Febe met elkaar. “We zijn hier blij mee, omdat we op ons gemak kunnen praten onder vriendinnen en niet worden gestoord,” zegt Elise. Maar student handelsingenieur Maxime is kritischer: “Welk nut hebben cirkels als veel studenten met meer dan vier samenzitten en de politie niet hard optreedt?” Uit een grote muziekversterker die iets verder naast een groep jongens staat, weerklinkt intussen Memories van David Guetta.
Terwijl politieagenten zigzaggen tussen de cirkels, staan Merel en Lisa midden op het plein met een paar vrienden te kubben. “Aan cirkels met meer dan vier mensen geeft de politie enkel een waarschuwing,” zegt studente psychologie Lisa. “We komen naar hier omdat het coronaproof is, maar in feite wordt er te weinig gecontroleerd.” Ook Marc en Elise, studenten farmaceutische en pedagogische wetenschappen, begrijpen het niet goed. “De overheid zou beter de terrassen in de horeca laten heropenen,” zegt Marc. “De uitbaters kunnen dan controleren of hun klanten de maatregelen naleven.”
Music, please
“We komen naar hier voor de sfeer en verbondenheid onder de studenten,” vertelt studente lichamelijke opvoeding Nel, die een flesje Cherry Chouffe in haar hand houdt. Vorige week stelde Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) in de hele stad een glasverbod én een verbod op versterkte muziek in. Het muziekverbod is intussen afgezwakt en geldt het pas vanaf 20 uur. Het glasverbod houdt stand.
De volgende dag, op woensdag 3 maart organiseert modemerk Generation Voodoo met “I Wanna Dance” een actie om aandacht te vragen voor de situatie van studenten in deze pandemie. In de dagen ervoor had de organisatie de studenten opgeroepen om tussen 14u en 15u het liedje “Nein Man, Ich will noch nicht gehen” van de Duitse elektro-house band Laserkraft 3D luid af te spelen en de ramen van hun studentenkoten wijd open te zetten, zodat de hele stad zou baden in muziek. De actie kwam er als antwoord op het muziekverbod van burgemeester Matthias Declercq (Open VLD).
Plezier maken? Verboden
“Dat verbod werd intussen afgezwakt,” geeft organisator Lennart Creël toe. “Maar we hebben alles toch laten doorgaan omdat we geen gas willen terugnemen. We hebben voor dat liedje gekozen omdat de tekst de huidige situatie van de studenten, die nauwelijks ademruimte hebben, goed weergeeft.”
Ook veel studenten vonden het muziekverbod overdreven. “Burgemeester De Clercq gaf met het muziekverbod een signaal dat plezier maken totaal verboden was,” aldus studente taal-en letterkunde Margot. “Buiten genieten van de zon en naar muziek luisteren is bijna het enige wat we nog mogen doen.” Ook studente politieke wetenschappen Merel begrijpt het nut van het verbod niet goed. “Een muziekverbod zal toch geen samenscholingen tegenhouden?”