Maandag 12 maart is op de Universiteit Antwerpen het kunstenfestival Calamartes van start gegaan. Een week lang verspreiden verschillende podiumkunsten zoals muziek, theater en dans zich over de campus. Het festival wordt georganiseerd door de overkoepelende studentenvereniging UNIFAC.

Al vier jaar op rij organiseren gemotiveerde studenten van de Universiteit Antwerpen het kunstenfestival Calamartes. Centrum van het hele gebeuren is de spiegeltent die neerstrijkt op het Hof van Liere. Daar kunnen studenten en buurtbewoners genieten van allerlei culturele hoogstandjes zoals muziekoptredens, dansinitiaties, poëzielezingen en films.

Het festival ging feestelijk van start met een openingsstoet waarin alle studentenverenigingen meeliepen. De Leuvense studentenfanfare zorgde voor de sfeer. Op kop liepen enkele hoogwaardige gasten: gouverneur van Antwerpen Cathy Berx, burgemeester Patrick Janssens, rector Alain Verschoren en niemand minder dan prins Laurent.

Cultuur als inspiratie

"Met Calamartes willen wij cultuur dichter bij de student brengen", zegt Caroline Leys, coördinator van het festival. "Studenten kunnen op het festival op een laagdrempelige manier kennis maken met verschillende kunstvormen. Zo proberen we cultuurparticipatie bij studenten te bevorderen. Ook betrekken we buurtbewoners bij de festiviteiten. Woensdag organiseren we bijvoorbeeld een TD Pensionné, een ontmoetingsmoment tussen de studenten en de bejaarden uit het nabijgelegen verzorgingstehuis."

Gouverneur Berx is heel lovend over het evenement. "Kunst bindt, troost en is een bron van inspiratie. Ook in tijden van crisis is het belangrijk om ons met kunst bezig te houden, het opent vensters op de wereld. De UA geeft met dit festival goesting in cultuur aan de studenten en ik hoop dat ze dit nog lang kunnen blijven verder doen."

Band met de buurt

Het festival wordt gesteund door het Antwerpse stadsbestuur. "Ik sta enorm achter dit initiatief", zegt burgemeester Janssens. "Het festival biedt niet enkel cultuur aan de studenten maar stelt de universiteit ook open voor de hele buurt. Onze universiteit bevindt zich in het centrum van de stad en het contact tussen de buurtbewoners en de studenten verloopt soms moeilijk. Met Calamartes kan de universiteit de band met de buurt versterken."

Alain Verschoren, de rector van de universiteit, is erg trots op zijn studenten. "De slogan van onze universiteit is 'Leren is leven'. Maar het leven op de universiteit beperkt zich niet tot de aula. Onze studenten bewijzen met Calamartes dat ze een brede kijk op kunst hebben. Ik ben er zeker van dat deze vierde editie extravagant goed wordt."

Het volledige programma vind je op de site van Calamartes: www.calamartes.be.

© 2012 – StampMedia – Katrijn Leemans, foto: Ilkan Demir


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 13/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 13/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 13/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Knack - online op 13/03/2012