De straten van New York kennen een nieuwe streetart-sensatie, genaamd Zardulu. Van ratten die pizza's dragen tot vissen met drie ogen: Zardulu maakt het waar. Via video's die viraal gingen, werd ze de fascinatie van velen. Zelf wil ze vooral hedendaagse mythes creëren en magie in het straatbeeld brengen.

New York kreeg de laatste maanden te maken met een soort collectieve verbazing. Ratten die ongewone dingen deden, waren geen uitzondering in metrostations. Zardulu blijkt het mysterie achter deze hoaxes.

De artieste nam eind vorig jaar contact op met Eric Yearwood, een relatief onbekende acteur. Ze wou de New Yorker betrekken in haar creatie. Het verhaal: Yearwood zit al slapend op de metro, waarop een rat op hem kruipt die vervolgens een selfie neemt van zichzelf, via Erics telefoon. De volgende dag ging de video viraal:

 

 
 

 

3AM on the 7 train. MTA subways come equipped with cuddly rats. #mta #goingyourway #nycsubway

 

Een video die is geplaatst door Antony Lin (@copaantl98) op

 

P.J. Vogt en Alex Goldman van Reply all, een online podcastshow, spraken met Yearwoord over het mysterie-Zardulu. Hij ontmoette haar blijkbaar in haar bescheiden woonst. Blijkbaar zijn de ratten nog maar het begin. In Zardulu’s studio zag Yearwood o.m. een jas die “waarschijnlijk van mensenhaar is” en industriële apparatuur. Misschien wel instrumenten voor toekomstige acties? Ook comedian Greg Boz werd op een zekere dag gecontacteerd door Zardulu. Ze vroeg hem om drie-ogige vissen uit het water te halen en ze vol verbazing aan voorbijgangers te tonen. Zardulu overhandigde hem daarop vijf opgezette vissen met drie ogen, zoals Blinky in The Simpsons, en zo geschiedde.

Gelijkenis en verschil met Banksy

Ratten en mysterie, ze gaan blijkbaar goed samen. Ook de tot nu toe nog anonieme Banksy maakte gretig gebruik van de rioolkruipers. Zardulu wordt wel eens vergeleken met Banksy. Zelf gaat ze daar tegenin door te zeggen dat "fans van Bansky geïntrigeerd zijn door het feit dat ze niet weten wie de maker is. Fans van mijn werk hebben nooit geweten dat het werk gecreëerd werd".

Veel weten we niet over haar. De New York Times zegt dat ze in 1971 geboren is in Manhattan, maar daar stopt het ook. Wat Zardulu vooral wil, is moderne mythes in het leven roepen. "Our entire living experience is a construct of our minds based on sensory information we assume is trustworthy", schreef Zardulu via Twitter.

Zardulu wil dus illusies creëren. Sommige mensen voelden zich bedrogen wanneer bleek dat het virale filmpje van de "pizza rat" geënsceneerd bleek te zijn. Maar zijn we niet vaker dan we zouden willen het slachtoffer van illusies?

De acties van Zardulu maken de wereld bewust van het feit dat alles in scène kan zijn gezet. Liefst zonder paranoia te worden.

© 2016 – StampMedia – Flore De Pauw


Dit artikel verscheen eerst op deredactie.be op 06/04/2016