© Violette Vandervelden

De zomer in Leuven is synoniem met ‘Het Groot Verlof’, een bruisend evenement dat de stad tot leven brengt met muziek, kunst en cultuur. Tussen de vele podia en optredens springt de drum and bass-scene op de Vismarkt er uit. “De sfeer is een beetje gestoord.”

‘Het Groot Verlof’ richtte zich traditioneel op oudere generaties, maar de afgelopen jaren is er een bewuste verschuiving om ook jongeren aan te spreken. Met artiesten als Joost Klein als headliner op de Oude Markt en initiatieven als Stelplaats x Gemak op de Vismarkt, trekt de stad ook de jonge bezoekers aan.

"We streven naar een gebalanceerd programma dat zowel jong als oud aanspreekt", zegt Marnix Gybels, één van de organisatoren van ‘Het Groot Verlof’. Deze aanpak leidt tot een divers aanbod, variërend van elektrobeats die een ouder publiek aanspreken tot de energieke vibes van Stelplaats x Gemak, gericht op jongeren.

De Vismarkt, ooit een bescheiden podium met beperkte middelen en programmering van bovenaf, heeft zich ontwikkeld tot een muzikale hotspot. De beslissing om drum and bass te omarmen en te promoten, is een bewuste keuze geweest. "DJ’s zijn de nieuwe popsterren", zegt Gybels, die samen met DJ-collectief ‘What-U-On-About?!’ de line-up verzorgde. De bloeiende scene waar jong en oud zich thuis voelen, komt tot leven op de Vismarkt.

© Violette Vandervelden

Wat de Vismarkt echt heeft doen opbloeien, is de switch naar een meer doordacht programma. DJ’s worden niet langer door de stad geprogrammeerd, maar vanaf nu geselecteerd door DJ-collectieven zoals What-U-On-About?!. Deze verandering zorgt voor een leukere en meer diverse muzikale beleving.

What-U-On-About?! bestaat uit Nico Buelens (Fuzz), Johannes Hulpiau (Tesla), Wouter Van Gelder (Speedwagon) en Kristof Horemans (Teezer). Dit DJ-collectief is al tien jaar actief en ontstond toen ze elkaar leerden kennen in hun ‘uitgerekte studententijd’. Ze besloten hun krachten te bundelen om de drum and bass-scene in Leuven nieuw leven in te blazen. "Het begon allemaal in ‘t Gewelf, een klein keldertje onder het danscafé Barvista", herinnert Wouter Van Gelder zich. "In plaats van apart dingen te doen, hebben we besloten om samen te werken. Dat heeft echt gewerkt."

“We richten ons op kleinschaligheid om de intimiteit en kwaliteit van onze evenementen te behouden” – Marnix Gybels

Balans

Het collectief speelt een cruciale rol in de programmering van de Vismarkt, met een focus op toegankelijke mainstream drum and bass om een groter publiek te trekken en kennis te laten maken met het genre. “Het evenement blijft natuurlijk gratis, dus dan is toegankelijke drum and bass belangrijk”, zegt Nico Buelens. “We zijn heel trots op de lineup die we hebben kunnen samenstellen, dankzij stad Leuven.”

De balans tussen groot worden en je doelpubliek niet uit het oog verliezen is een moeilijke afweging, vertelt Marnix Gybels. “Meer is niet altijd beter. We richten ons op kleinschaligheid om de intimiteit en kwaliteit van onze evenementen te behouden. Het is essentieel om ons doelpubliek niet uit het oog te verliezen." Ondanks deze focus op kleinschaligheid, willen de organisatoren ook mensen aantrekken die naar 'Het Groot Verlof’ komen en openstaan voor nieuwe muziek.

© Violette Vandervelden

Dat het evenement gesmaakt wordt, blijkt uit een aantal reacties van het publiek. "De sfeer hier is een beetje gestoord, zoals het moet zijn", zegt een enthousiaste bezoeker, terwijl ze danst op de energieke beats. De unieke ambiance van de Vismarkt tijdens 'Het Groot Verlof’ trekt mensen aan die op zoek zijn naar een plek waar ze zichzelf kunnen zijn en zich volledig kunnen onderdompelen in de muziek.

Divers publiek

Een andere bezoeker benadrukt het belang van dergelijke evenementen voor de stad. "Ik vind het heel belangrijk dat de stad Leuven evenementen zoals deze organiseert", vertelt hij. "We hebben een covidperiode meegemaakt en mensen hebben echt behoefte aan plezier maken en ontspanning. Het leven is al duur genoeg, dus ik ben blij dat dit evenement gratis wordt aangeboden."

De verrassende sfeer op de Vismarkt wordt ook geprezen door velen. "Het is geweldig om te zien hoe de stad tot leven komt met zo'n divers publiek. Je voelt echt de energie en de verbinding tussen de mensen", zegt een andere festivalganger.

Nog de hele zomer lang kan je genieten van ‘Het Groot Verlof’ en tal van optredens en shows waardoor het nachtleven in Leuven ook buiten het academiejaar weer tot leven komt.

vorige volgende