(PIDMAG) Werk en leven in balans houden, is soms moeilijker dan een Rubiks kubus ontcijferen. Sommige jongeren slagen er wel in de code te kraken. "Met vast werk kon ik me creatief niet volledig uitleven."

Jelle Versée (25) freelancet in de ICT-wereld. Wanneer hij niet aan
het werk is, gebruikt hij zijn tijd om alle aspecten van de virtuele wereld onder de knie te krijgen.

“Ik heb drieënhalf jaar fulltime als support engineer bij een hostingbedrijf gewerkt. Ik stond in voor het oplossen van problemen met websites en servers. Alles wat ik nu weet, heb ik daar geleerd. Ik ben gaan beseffen dat de ICT-wereld bulkt van de mogelijkheden. Daarom heb ik besloten om freelance te werken. Ik programmeer en ontwerp websites, maar zet ook volledige netwerksystemen op. Ik kan op eigen tempo bepalen welke opdrachten ik aanneem.”

Aanrader

“Ik ben enorm gepassioneerd door webdesign en ben gelukkig als freelancer. Als er zich een fulltime job als webdesigner zou aandienen, dan zou mij dat niet afschrikken. Ik kan wel iedereen aanraden een tijdje als freelancer door het leven te gaan. Al begrijp ik dat dat niet in elke branche mogelijk is. Als ICT’er heb ik het voordeel dat ik perfect van thuis uit kan werken.”

“De ene keer heb je wat meer opdrachten, de ander keer valt dat tegen. Maar dat is het ideale moment om mezelf bij te scholen en de virtuele wereld verder uit te spitten. Dat komt dan weer goed van pas bij toekomstige jobs.”

Lager inkomen

“Freelancen heeft ook nadelen, want minder werk betekent ook een lager inkomen. Vooral mijn omgeving maakte zich daar zorgen over. Ondertussen kunnen ze beter leven met mijn keuze. Ik begrijp dat freelancen veel jongeren afschrikt, net om die reden. Daarnaast mag je de administratieve kant van het verhaal niet onderschatten. Een werkgever die ervoor zorgt dat je de extralegale voordelen niet misloopt, zit er voor een freelancer niet in.”

Nazli Düzgün (25) werkt deeltijds als medisch secretaresse in een privéradiologiepraktijk en is mama van Yusuf. Familie is heel belangrijk voor haar, maar niet werken zou een handicap zijn.

“Ik ben een geboren en getogen moslima, mijn man Veysel is ook moslim. De Koran schrijft voor dat de man moet werken om zijn gezin te onderhouden. Van vrouwen wordt verwacht dat ze het gezin bijeenhouden en de kinderen opvoeden. Dat is al een job op zich.”

Zwaar werk

“Het betekent niet dat vrouwen
niet mogen werken. Sterker nog,
niet werken is niets voor mij. Ik heb vroeger gewerkt als kassierster in een warme bakker en in een callcenter. Aan die periode denk ik liever niet meer terug. Ik kwam iedere dag met hoofdpijn thuis en had geen energie om nog iets te doen.”

“Nadien kreeg ik in deze praktijk de kans om iemand te vervangen die met zwangerschapsverlof was. Ik heb in die periode zes op zeven gewerkt. Dat was enorm hard. Toen die collega terugkwam, hebben we aan onze werkgever gevraagd om het werk anders te verdelen.”

Vier vijfde

“Mijn twee collega’s werken nu vier vijfde, ik vervang hen op hun vrije dag. Eén dag in de week werken we alle drie. Achteraf bekeken was dat een enorm goeie beslissing, zowel voor ons als voor de baas. De service in de praktijk is er enorm op vooruitgegaan. Bovendien is er een werkloze minder in België. Mooi toch?”

“Veysel en ik hebben er even over gedacht om met z’n tweeën vier vijfde te werken. Maar dat was niet echt een oplossing, omdat je als man toch nog altijd gevoelig meer verdient. Maar ik verwacht niet dat Veysel me nog helpt in het huishouden, hij werkt hard genoeg.”

Brecht Hermans (28) leeft heel bewust een freelance bestaan. Op die manier kan hij tijd vrijmaken voor persoonlijke projecten. “Het enige nadeel van freelancen is de administratieve rompslomp.”

“De maatschappij verwacht van afgestudeerden dat ze meteen een fulltime job zoeken. Ik heb een master in theaterwetenschappen en een diploma als podiumtechnicus. Ik had voor vast werk in een cultureel centrum kunnen kiezen, maar daar zou ik me creatief niet volledig kunnen uitleven.”

Eigen projecten

“Ik werk regelmatig als podiumtechnicus, maar schrijf ook voor Circus Magazine. Dat zijn allebei jobs die ik heel graag doe. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat ik mijn eigen projecten kan inplannen. Zo heb ik met Oortocht een performancecollectief opgericht. Binnenkort spelen we L’Eléphant Perdu op het theaterfestival Figeuro. We zijn ook van plan om expo’s te organiseren.”

“Ik ben officieel nog altijd werkzoe- kende in wachttijd. Dat zorgt ervoor dat ik regelmatig in contact kom met de RVA of de VDAB. Ik heb vorig jaar nog even op de Boekenbeurs gewerkt om hen wat van me af te schudden. Ondertussen ben ik ingeschreven bij de vakbond om wegwijs te raken in alle administratie die bij freelancen komt kijken.”

Veel administratie

“Toen ik kwam binnenwandelen bij de vakbond met een geordende map vol contracten en uitkeringsbewijzen was de reactie: ‘Jij hebt een map, dan komt alles in orde.’ Ik moet wel toegeven dat die administratie soms een extra job lijkt, maar die neem ik er zonder morren bij.”

© 2014 – StampMedia - Freek Evers, foto: Maarten Raes
Dit artikel werd eerst gepubliceerd in PIDMAG, het magazine van StampMedia, Nr. 6, jg 3, p. 6-7


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 18/03/2014