© Stien Verdick

De zomervakantie komt eraan en dat is dé periode om op reis te gaan. Ook dit jaar doen heel wat jongeren dat al liftend. Maar wat drijft hen om bij onbekende chauffeurs in de auto te gaan zitten? In deze zomerreeks delen jonge lifters hun verhaal. Vandaag: Laura (23) en Karen (30).

“Wir sind zwei Mädchen und wir trampen nach...” De Antwerpse dames Karen van Riel en Laura Pyl lachen bij hun herinnering aan hun startzin in de zomer van 2015. Het doel was om Berlijn te bereiken, maar al snel verkozen ze de ontmoetingen boven het citytrippen. In de nacht verbleven ze bij couchsurf hosts.

Het einddoel Berlijn werd snel opgeborgen. Karen en Laura hadden het al heel leuk in steden zoals Kassel en Halle. Ineens was citytrippen geen prioriteit meer. Vooral de ontmoetingen waren belangrijk voor hen. Zo verbleven ze twee dagen in het mooie Leipzig, maar hebben ze de stad eigenlijk helemaal niet gezien. In de plaats verkozen ze om de stad door lokale ogen te zien en trokken ze mee met hun gidsen naar een feestje.

Middenklasse papa's, koppels of gezinnen, chique auto's of busjes vol rommel. “Je komt telkens in een andere wereld terecht”, vertelt Karen. Werelden waar ze anders niet terecht waren gekomen. “Meer dan de helft van de mensen met wie we in de auto zaten, zouden we nooit op straat hebben aangesproken. Gewoon puur op zicht. Het klikte met mensen bij wie we dat nooit van tevoren hadden gedacht”, gaat Karen voort.

64 mensen

Karen en Laura hebben 64 mensen ontmoet tijdens hun reis. Ze hadden al snel een heel netwerk opgebouwd. “Zo was er de lieve chauffeur Stefaan die nog vaak belde om te vragen hoe het nog met ons ging. Hij zou zelfs met zijn caravan langskomen als we geen slaapplaats vonden”, vertelt Laura. Ze hadden het niet verwacht dat het zo snel zou klikken met de mensen in de auto. “Je raakt veel sneller aan de praat dan in een café”, vertelt Karen.

Maar enkele keren was het wel een evenwicht zoeken. “Soms kom je terecht in een auto met mensen met een heel andere opvatting. Bijvoorbeeld over onze job in de armoedebestrijding. Lastig, want die persoon helpt je. Je kunt er dan moeilijk tegen ingaan”, vertelt Laura.

Allebei hadden ze geen enkel probleem met reizen zonder veel te plannen. “Dat gaf een kick”, vertelt Laura. “Op een ochtend waren we van plan om naar Dresden te gaan, maar het was moeilijk om een lift te versieren. Toen stopte een man, die naar Potsdam bij Berlijn ging. We keken eens naar elkaar en stapten in”, vertelt Laura.

Laura en Karen kenden elkaar een half jaar voor ze aan de trip begonnen, maar wisten al wel dat ze op dezelfde golflengte zaten. “Liften kan wel voor wrevel zorgen, maar wij hebben geen ruzie gemaakt”, vertelt Laura blij.

‘Excited’

Dat ze konden reizen zonder geld uit te geven vonden ze mooi meegenomen, maar daar draaide het niet om. “Elke ochtend waren we zo excited met onze kartonnen bordjes en alcoholstift”, vertelt Karen. “Het is zo'n zalig gevoel wanneer iemand je laat meerijden”, vult Laura aan. Competitiedrang hebben ze ook. Ze wilden zich inschrijven voor het liftprogramma Peking Express dit jaar, maar waren net te laat. De inschrijvingen sloten vroeger dan gepland.

In een boekje schreven Laura en Karen hun beste tips op. Hitchwiki, met tips voor lifters, is volgens hen een echte aanrader. Als één van beiden niet met een auto wou meerijden, al was het om de belachelijkste reden, besloten ze ook om dat niet te doen. Voor hun veiligheidsgevoel vroegen ze vaak waar de bestuurder naartoe ging in plaats van hun bestemming te noemen. Maar last but not least: go with the flow.

Dagen onderweg: tien

Afstand: 1.614 km

Stops: Antwerpen (B) - Eindhoven (NL) - Venlo (NL) - Essen (D) - Bochum (D) - Kassel (D) - Leipzig (D) – Potsdam (D) - Halle (D) - Magdeburg (D) - Hannover (D) - Keulen (D) - Eindhoven (NL) - Turnhout (B) - Antwerpen (B)

vorige volgende