Wat inspireert jongeren tegenwoordig tot schrijven? Wat zijn de belangrijke kernmerken van een goede schrijver? Dat hebben we dit jaar gepolst bij enkele deelnemers van Kunstbende en jury Tekst: schrijver Jeroen Olyslaegers. "Een goed schrijver is iemand die naar zijn eigen teksten durft kijken."

Wat is tekst? Een simpel en tegelijkertijd moeilijke vraag die veel jongere kandidaten aan het denken zet. Niels Somers weet eigenlijk niet goed wat hem aan het schrijven zet, maar het tekst voor hem is “gemakkelijker manier om communiceren met mensen dan bijvoorbeeld foto. Het is handiger manier om iets volledig uit te leggen. Je wordt niet onderbroken tijdens het lezen van brief, bijvoorbeeld, in tegenstelling tot een gesprek.”

Pure, oneindige woorden

Elise Erzeel, een andere jonge schrijfster, wordt gewoon aangetrokken door de mogelijkheden van de tekst. “Ze zijn oneindig”, beweert zij, “in de tekst komen fictie, fantasie en werkelijkheid samen en grenzen tussen elkaar dunner worden.”

Bjorn Elliot een van de laureaten ziet de tekst als een mooie recht uiting van de woorden die niet gezegd mogen of kunnen worden: “Worden zijn allemaal dingen die ik verbaal niet durf zeggen en daarom schrijf ik ze op. Als ik, bijvoorbeeld, durf nooit ‘sorry’ zeggen dan schrijf ik het op. Woorden intrigeren mij, ze zijn zo puur. Je schrijft, bijvoorbeeld, kamer en dat betekent en geeft je een beeld van kamer en niks anders.”

“Moed is het belangrijkste”

Wat onderscheidt een goede schrijver van een beginner? We vragen het aan ervaringsdeskundige Jeroen Olyslaegers, jurylid bij Kunstbende. “Een goed schrijver is iemand die naar zijn eigen teksten durft kijken. We zoeken iemand wiens tekst ons doet opschrikken, iemand die moedig is en spreekt over de dingen die hem of haar persoonlijk pijn doen. Moed is het belangrijkste.”

“Wat belangrijk voor ons als jury”, vervolgt Olyslaegers, “is dat een schrijver van een tekst iemand is die kritisch voor zichzelf is, die kijkt naar zijn constructie en buiten zijn wereld kan staan. Hij verbetert, past aan en kan kritisch helder kijken, zonder zelf helemaal in de put te raken. Sommigen hebben daar echt schrik van.”

Voor wie teksten schrijft, geeft Olyslaegers nog wat advies: “Lees zelf veel. Als je, bijvoorbeeld, een favoriet boek hebt dat je heel erg fascineert, lees dat boek dan heel veel achter elkaar, altijd opnieuw, tot dat je het echt helemaal van het buiten kent. Waarom? Omdat je dan na een tijd de hele constructie ziet van het boek en hoe de schrijver zijn werk opbouwt. Bij films zou ik het ook aanraden.”

Kunstbende genereert artiesten

“De Kunstbende is een fantastische festival. Ik had echt een leuke dag, doorspekt met gesprekjes met jongeren. En ik heb goede teksten gelezen, maar het belangrijkste van het festival is niet de dag zelf, maar het creatieve klimaat dat het creëert. Ik vind het geweldig dat jongeren de kans krijgen om hun werk te tonen aan iedereen, het werk van anderen ook te zien en te groeien op een heel vriendelijke manier, zonder al te veel heel scherpe kritiek. Het is een wedstrijd waar het OK is om creatief te zijn en waar gewoon veel ontdekkingen gebeuren – dat is Kunstbende. Veel laureaten van de Kunstbende zijn artiesten geworden.”

© 2014 – StampMedia – Alisa Nadezhkina, foto: Liesbeth Knaeps


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 12/05/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 12/05/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Turnhout op 12/05/2014