Jazz zou volgens een studie van de universiteit van British Colombia vooral hoogopgeleiden aantrekken. Uit dat onderzoek bleek immers dat het muziekgenre vooral geapprecieerd wordt door personen met een hoger diploma. Uit een steekproef op Jazz Middelheim blijkt die hypothese een feit te zijn.
Een studie van de universiteit van British Colombia leert dat de opleidingsgraad steeds een beduidende invloed heeft op onze culturele voorkeuren. Wat muzieksmaak betreft, zouden hoogopgeleiden vooral jazz en klassieke muziek appreciëren. Lageropgeleiden zoeken op hun beurt heil bij heavy metal, disco en rapmuziek.
Negen op tien masters
Een kleine steekproef op de tweede dag van Jazz Middelheim leert dat de Canadese studie ook hier geldt. We spreken lukraak tien mensen aan, en daarvan is er slechts één die geen opleiding in het hoger onderwijs heeft gevolgd. De diploma’s variëren wel, gaande van geneeskunde tot geschiedenis, maar de tendens is duidelijk. Negen op de tien mensen die we uitpikken, is in het bezit van een licentiaat- of masterdiploma.
“Tijdens het studeren, luisterde ik altijd naar jazz of klassieke muziek”, maakt psychologe Anne duidelijk. Andere factoren spelen natuurlijk ook een rol: “Je laat je meeslepen door vrienden die de muziekstijl appreciëren.”
Ouders en vrienden
De opleiding speelt blijkbaar de grootste rol wat onze muzieksmaak betreft, maar ook ouders maken een belangrijk deel uit van de omgevingsfactoren. “Mijn vader was een jazzliefhebber. Hij nam me steeds mee naar optredens en daar genoot ik van”, aldus Frank, master geschiedenis.
Katherine, die een opleiding biomedische wetenschappen achter de rug heeft, zit op een stoeltje in het zonnetje. “Ik kan enkel van rustige muziek zoals jazz en blues genieten. Zulke achtergrondmuziek is ideaal”, vertelt ze.
Lieve is de enige in ons rijtje van tien die geen masterdiploma heeft. De dame uit Halle leerde jazz appreciëren op café. “Ik liet me eerst meeslepen door vrienden, maar op den duur ging ik alleen”, lacht ze. De universiteit van het leven, dus.
© 2015 – StampMedia – tekst: Annick Wellens, foto: Stefan Lambrechts
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 14/08/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 14/08/2015