(Apache.be) Als het van De Standaard afhangt, dan loopt het rijk van Bart De Wever stilaan op zijn einde. De Vlaming, zo poneerde de krant dinsdag op pagina één, is namelijk luier dan de Waal. Onderzoeker Hans De Witte was niet de enige die zich in zijn ochtendkoffie verslikte.
Het artikel zelf zat goed in elkaar. Met de nodige zin voor nuance wordt erin uitgelegd dat Walen doorgaans (iets) meer arbeidsethos hebben dan Vlamingen. Arbeidsethos is volgens de Belgische onderzoekers ‘het geheel aan opvattingen over het verplicht karakter van arbeid’. De Waal schijnt dat allemaal wat belangrijker te vinden dan de Vlaming. Niet geweldig veel meer, maar wel significant meer.
Dat laatste is natuurlijk geen kop die boven een artikel kan en al helemaal niet als opening van de krant. Dus moest er iets anders boven. Iets dat kranten doet verkopen: Vlaming is luier dan Waal.
Het gelijkheidsteken dat De Standaard eigenhandig plaatst tussen lui zijn en het hebben van (minder) arbeidsethos zou de krant, kiezend uit de onderzoeksresultaten nog een resem andere titels hebben kunnen opleveren: ‘vrouwen luier dan mannen’ bijvoorbeeld. ‘Bedienden luier dan arbeiders’ of ‘universitairen luier dan laaggeschoolden’. De keuze viel in dit communautaire tijdperk op Vlamingen en Walen.
De trend om een kop op te blazen is niet nieuw: een kop boven een artikel hoeft de lading niet helemaal te dekken, wil de redenering. Zolang het artikel binnenin maar relativeert en duidt. Voor die aanpak valt ook wat te zeggen. Een kop moet nu eenmaal kort zijn. Hij moet de aandacht trekken en hij moet kranten helpen verkopen. Dat kan nooit als je er alle nuances in kwijt wil. Het is dus balanceren op een slappe koord met aan de ene kant de gapende ravijn van de correcte saaiheid en aan de andere kant die van de desinformatie.
© 2010 - Apache - Tom Cochez
Dit artikel verscheen eerder op Apache.be en kadert in een samenwerking tussen StampMedia en een aantal onafhankelijke nieuwsmedia waaronder Apache.be.