Maakte u op nieuwjaarsdag het goede voornemen om wat aan uw conditie te doen door te joggen of hardlopen? De kans is groot dat uw goede voornemen al in de prullenmand ligt. YearCompass belooft een duurzamere manier om het nieuwe jaar in te gaan met goede voornemens.
De sociale hardloopapp Strava deed in 2019 een onderzoek waarbij ze 31 miljoen stukjes door gebruikers gegenereerde gegevens kregen en maten hoe snel mensen hun voornemens zouden opgeven. Uit dat onderzoek bleek dat de meeste mensen hun voornemen voor het nieuwe jaar al op 12 januari hadden opgegeven.
Geen nieuwe routes in de vorm van een kiwi-vogel die een lasterstraal schiet voor 2022 dus. Stiekem weten we ook dat onze nieuwe moed meestal van korte duur is. Toch vinden we het leuk om na te denken over het jaar dat achter ons ligt en het jaar dat voor ons ligt.
Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen hun voornemen al op 12 januari hebben opgegeven
Het Hongaarse project YearCompass past daar een mouw aan. Op de site kan je volledig gratis (wel geen versie in het Nederlands beschikbaar) een invulboekje downloaden waarin je eerst het afgelopen jaar kunt samenvatten. Vragen als “Wat was de verstandigste beslissing die je hebt genomen” of “Wat waren de mooiste momenten” doen je nog één keer achterkom kijken. Er is ook een gedeelte over vergeving en loslaten. Als er een boek was gemaakt over jouw afgelopen jaar, hoe zou het dan heten?
Dan is het tijd om je nieuwe jaar te plannen. Je kan stilstaan bij het jaar dat voor je ligt in de volgende categorieën: je persoonlijke leven, je carrière, je hobby’s of je fysieke en mentale gezondheid. Het vraagt je om specifiek te zijn over de dingen die je elke ochtend moet doen of hoe je je omgeving gezellig kunt maken. Aan het einde teken je het als een contract.
Specifiek, realistisch en meetbaar
Als je doelen buiten je controle liggen, vooral tijdens de pandemie, zal dit een enorm obstakel vormen tussen jou en je doelen. Hetzelfde geldt voor wanneer die doelen niet specifiek meetbaar of realistisch zijn. Het zoeken naar verantwoordelijke partners werkt, omdat de meeste mensen niet graag iemand anders in de steek laten.
Het zoeken naar partners werkt, omdat de meeste mensen niet graag iemand anders in de steek laten
Erken dat er een goede versie van jezelf is die geweldig voelt, de klus klaart en in de flow zit, en er is een slechte versie van jezelf die negativiteit uitstraalt en zich gewoon onder de dekens wil verbergen en niet wil deelnemen aan het leven. Wat je beste versie kan bereiken, wordt productiviteit genoemd en wat de slechte versie van jou kan doen, is het absolute minimum. Dus je 2022 zal tussen deze twee zijn, altijd gericht op de produciviteit, maar het principe hierachter is om onze verwachtingen te managen, zodat we niet teleurgesteld raken.
Systemen, regels en beloning
Dit alles roept nog een vraag op als het gaat om de dagelijkse basis: hoe krijg je dingen eigenlijk voor elkaar? Iedereen wil slagen, zowel winnaars als verliezers, ze delen hetzelfde doel dus moeten ze iets anders doen. Regels stellen is een voorbeeld, niet-onderhandelbare grenzen die je niet overschrijdt, bijvoorbeeld elke dag een uur lezen. Het veranderen van je omgeving is een manier om je discipline uit te besteden, alleen al een boek naast je bed te leggen heeft een enorme impact. Het hoeft niet perfect te zijn, maar aangepast aan hoe je je voelt.