Maandag begint de afbraak van het oude provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei in Antwerpen. Het provinciebestuur zocht lang naar de juiste manier om de afbraak uit te voeren. Uiteindelijk koos het bestuur voor een stelselmatige afbraak. Een gloednieuw provinciehuis zal het oude gebouw vervangen vanaf 2017.
Vanaf maandag zullen kranen het Antwerps Provinciehuis per verdieping neerhalen. De voorbereidende afbraakwerken zijn al begonnen aan de Koningin Elisabethlei: het dak is ontruimd, dakplaten en antennes verwijderd. Het gebouw, dat vijftien etages telt, zal van boven naar beneden afgebroken worden met mobiele kranen. Eens de bovenste verdiepingen zijn verdwenen, zal een kraan op de grond het verdere werk verrichten. Tegen de zomer zou het hele gebouw weg moeten zijn.
Geen implosie
Het Antwerpse provinciebestuur dacht lang na over de juiste afbraakmanier van het provinciehuis. Oorspronkelijk lag er een plan op tafel om het gebouw in één keer neer te halen door middel van een implosie met dynamiet. Dat.plan werd afgeblazen omdat het provinciebestuur daarvoor geen vergunning kreeg. “Aan een ontploffing zouden te veel risico’s verbonden zijn”, legt Hilde Verhelst van de Provincie Antwerpen uit. “Een implosie zou immers een grote stofwolk kunnen veroorzaken, waardoor de buurt geëvacueerd zou moeten worden. Dichtbij is ook een ziekenhuis, dus de impact op de buurt zou te groot zijn.”
De ouderdom van het gebouw zorgt ervoor dat het niet meer aan de hedendaagse eisen voldoet. “Het oude provinciehuis beschikt nog over ouderwetse verlichting en heeft geen isolerende muren, wat voor hoge energierekeningen zorgt”, vertelt Verhelst.. “Het gebouw kampt ook met een vochtprobleem en voldoet niet aan de huidige normen voor brandveiligheid. Het huis verbouwen tot het terug voldoet aan alle normen, zou even veel kosten als het bouwen van een volledig nieuw provinciehuis.”
Asbest
De interne afbraak van het gebouw zorgde vorig jaar al voor problemen. Het provinciehuis dateert uit de jaren ’60, een periode waarin nog veel met de giftige stof asbest werd gewerkt. In totaal bestaat het gebouw uit 1% asbesthoudend materiaal. “De aanwezigheid van asbest was inderdaad ook een van de redenen om voor de afbraak van het provinciehuis te kiezen”,aldus Verhelst.
In september 2013 gingen de ontmanteling en asbestverwijdering van start. De arbeiders kregen daarvoor een speciale opleiding om veilig met asbest te kunnen werken. Tijdens de afbraak was er bovendien permanente monitoring en bijkomende controle aanwezig om te voorkomen dat er asbest in de omgeving zou terechtkomen. In totaal kostte de asbestverwijdering 1,5 miljoen euro, meer dan de helft van het totale afbraakbudget van 2,5 miljoen euro.
Gloednieuw gebouw
Het nieuwe provinciehuis zal in de zomer van 2017 aan de Koningin Elisabethlei herrijzen. Architect Xaveer De Geyter zorgde voor het ontwerp dat van het provinciehuis een nieuwe blikvanger in Antwerpen moet maken. “Het gloednieuwe gebouw zal aan alle moderne eisen op vlak van energie, comfort en veiligheid voldoen”, kijkt Verhelst vooruit. “Het nieuwe provinciehuis zal een open indruk geven en het torengevoel van het oude gebouw verdwijnt. De parking komt ondergronds, zodat er plaats vrijkomt voor een publiek park.”
Ondertussen verblijven de provinciale diensten in het provinciehuis aan de Singel. Daar zullen ze ongeveer 3,5 jaar blijven.
© 2014 – StampMedia – Noémie Bernaerts
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 12/04/2014