Zondag vond in Zandvliet het gansrijden voor jonge ruiters plaats. Een traditionele volkssport die in de poldergemeentes nog steeds op veel respons kan rekenen. Maarten Gabriëls (29) ging voor de vijfde keer met de zege lopen.

Gansrijden, dat zijn ruiters in uniform en te paard, die beurtelings onder de galg doorrijden en een (dode) gans proberen onthoofden. Zij mogen slechts met één hand trekken en hun paard mag niet stilstaan, noch stappend het parcours afleggen. Diegene die de kop kan afrukken wordt Koning voor één jaar.

Tijdens het spel is er steeds een “doktoor” met zijn “verpleegsters” aanwezig om eventuele gevallen ruiters terug op te knappen met het nodige verband en een goede borrel. Ook is er een “agent” die de ruiters en de toeschouwers moet beboeten als er iets verkeerd gebeurt.

Germanen

Er verschenen zondagmiddag 35 ruiters aan de start van deze volkssport, die ontstaan is in de tijd van de Germanen. Het gansrijden is elk jaar opnieuw het ontwaken van de polder. De paarden komen uit hun stallingen, de ruiters trekken hun kleurig ganzenrijderspak aan en rijden in stoet naar het dorpsplein, waar aan de galg een dode gans met de kop omlaag bungelt.

Bekijk de fotoreportage:

http://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157650782711146/

Na een strijd van meer dan drie uur was de spanning te snijden. De kop kon elke moment getrokken worden. Iets na zes viel deze eer te beurt aan de 29-jarige Maarten Gabriels, die voor de vijfde keer Koning van Zandvliet werd. "Het voelt bijzonder goed weer koning te zijn. Dat ga ik opnieuw goed vieren", lachte Gabriëls na afloop.

Nadat in elke poldergemeente een koning bekend is, rijden die - samen met de koningen van de afgelopen drie jaar - om de titel van Keizer. Dat is dan de beste ruiter van de poldergemeentes, die volgend jaar de keizersrit mag organiseren. Die vindt dit jaar plaats in Stabroek, op 22 maart.

© 2015 - StampMedia - Stefan Lambrechts


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 16/02/2015