Gladys is 24 en blogt over de kleine en grote dingen in het leven. Als twentysomething moet ze nu beslissingen maken die de rest van haar leven zullen bepalen: huisje, baantje, liefje en kindje. Of toch niet? "Is er een plaats voor jongeren die gelukkig zijn zonder dat alles? Wat als jouw persoonlijke idealen niet overeenstemmen met die van de massa?", vraagt ze zich af. 

Vorige maand werd ik 24. Zucht. Hoewel ik nog niet meteen aan de botox moet, voelt deze periode in mijn leven wel als de fase waarin grote beslissingen gemaakt moeten worden. Waarin mijn leven vorm krijgt. Of hoort te krijgen…

Ik las de afgelopen weken enkele artikels die stelden dat jongeren meer dan ooit zelf hun idealen kiezen en dat ze hun bestaan hoe langer hoe meer anders willen indelen dan hun ouders en grootouders. Akkoord, je zou kunnen zeggen dat de weg die we moeten afleggen minder strikt is dan vroeger. We kunnen in sommige fases iets langer blijven hangen en we mogen al eens een omweg nemen, maar uiteindelijk blijft het doel hetzelfde. Wie als succesvol beschouwd wil worden, moet enkele vakjes kunnen afvinken: de vakjes huisje, baantje, liefje en kindje.

Geluk is geen checklist

Zelf ben ik dus 24 en heb ik (nog) geen liefje, huis of job. Ik heb niet eens een rijbewijs. Naar maatschappelijke standaarden niet meteen een succesverhaal. Ik merk bij mijn leeftijdgenoten en mezelf paniek. Veel vragen en geen antwoorden. Mijn vrienden en ik maken zich zorgen over in hoeverre wij in het rolpatroon dat de samenleving ons oplegt passen, of willen passen. Willen wij stabiliteit? Willen wij één job 40 jaar lang? Willen wij kinderen? Willen wij een eigen huis en een plek onder de zon? En altijd iemand in de buurt die van ons houden kon… We dwalen af. Maar René heeft hier wel een punt: “Toch wou ik dat ik net iets vaker simpelweg gelukkig was.” Is er een plaats voor jongeren die gelukkig zijn zonder dat alles? Wat als jouw persoonlijke idealen niet overeenstemmen met die van de massa?

In de volgende blogposts (ja, meervoud, ik heb nogal veel te zeggen) zou ik die verschillende “levensdoelen” willen overlopen die iedereen zo vanzelfsprekend vindt. Uiteraard gaat het hier altijd om mijn persoonlijke mening. Niet akkoord? Wel akkoord? Laat het weten! Hou het wel een beetje deftig. Het is hier de commentsectie van Het Laatste Nieuws niet.

Los geht’s!

Love,

G.X

© 2017 - StampMedia - Gladys Elskens

---

Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 20/01/2017
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 20/01/2017