© Leonie Delaey

Na de positieve reacties op haar sociaal-culturele project Let’s Talk eerder dit jaar, kwam Leonie Delaey (23) met een vervolg: Let’s Talk (Wo)men. De bedoeling is nog steeds dezelfde: mensen met elkaar verbinden en bruggen bouwen tussen gemeenschappen door te práten. De documentaire ging in première in Filmhuis Klappei in Antwerpen, gevolgd door een workshop en praatmoment.

“Mijn vorige project, de pilot van Let’s Talk, kreeg zo veel positieve feedback dat een vervolg niet kon uitblijven,” vertelt Leonie Delaey (23). Zij is de bezielster van dit sociaal-culturele project, waarin ze mensen en hun verhaal voor de camera brengt. “Mensen hebben duidelijk de nood om hun verhaal te doen, én om het verhaal van anderen te horen.” In de beide documentaires verschijnen 13 jonge vrouwen en 12 jonge mannen voor de camera. Ze krijgen daarbij twee levensvragen over hun gender voorgelegd. Een daarvan gaat over kwetsbaarheid bij mannen. “Op het eerste gezicht lijkt het voor de kijker alsof hij geconfronteerd wordt met ervaringen en wereldbeelden die totaal verschillend zijn van die van hen, maar achteraf beseffen velen dat we toch meer op elkaar gelijken dan we aanvankelijk dachten.”

“Wat is mijn rol?”

Welke rol nemen wij vandaag op als man/vrouw in de maatschappij? Een vraag die vanzelfsprekend lijkt, maar niet evident is om te beantwoorden. Zo laat de documentaire Desmond Badu aan het woord. Hij vertelt over hoe de afwezigheid van een vaderfiguur hem geleerd heeft wat zijn verantwoordelijkheden als man zijn. Of Bianca De Braey, die vertelt over haar ervaring als eerste openlijke transgender op haar middelbare school.

Ik heb er bewust voor gekozen om te focussen op genderrollen, en hun plaats in de samenleving,” vertelt Delaey. “Die rollen evolueren samen met de maatschappij. Eén van de redenen daarvoor is dat we een superdiverse samenleving zijn en dat zorgt soms voor rolconflicten. Daarom moeten we kijken naar hoe mensen binnen eenzelfde genderrol het leven ervaren. Maar vooral naar hoe personen van een andere rol dat doen.

Workshop

Naar goede gewoonte koppelt Delaey ook een workshop aan haar documentaire. Na de première kreeg het publiek de opdracht om in gesprek te gaan met een onbekende over twee levensvragen, net zoals de personages in haar documentaire dat doen. “Op die manier wil ik de boodschap van mijn project, namelijk ‘Laat ons praten’, in de praktijk omzetten. Aanvankelijk voelen mensen zich wat onwennig, maar je ziet al snel hoe ze zich langzaam openstellen voor de andere. Er ontstond een verbondenheid en mensen hebben echt genoten van de bruggen die die avond gebouwd zijn.”

Vervolg

Haar documentaire is nog maar net vertoond, of Leonie is al bezig met het vervolg: Let’s Talk Generations. Ze wil ‘LETS TALK’ laten uitgroeien tot een echte beweging, en nog meer emoties en gedachten in beeld brengen vanuit verschillende invalshoeken. “Ik wil de meerwaarde en valkuilen van verschillende generaties in beeld brengen,” besluit ze.

Wil jij hier aan meewerken of heb je nog vragen?

Neem dan zeker contact op:
Facebook: Leonie Delaey
E-mail: leonie.lets.talk [at] gmail.com

Facebook: Leonie Delaey
E-mail: leonie.lets.talk [at] gmail.com

De documentaires Let’s Talk en Let’s Talk Wo(Men) zijn gratis te bekijken via YouTube.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 02/12/2019

Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 09/12/2019

vorige volgende