De reizende kunstbiënnale Manifesta strijkt voor de negende editie neer in Genk. Rondom het evenement vinden heel wat culturele activiteiten plaats in de Euregio Maas-Rijn. Deze Parallel Events mikken op duurzame culturele samenwerkingen.
Het hoofdevenement Manifesta 9 vindt enkel in Genk plaats. De Parallel Events strekken zich echter uit over drie landen, vier provincies en drie taalgebieden. Van Luik tot Neerpelt en van Sint-Truiden tot Düren worden evenementen georganiseerd. Op die manier wil de organisatie een grotere culturele dynamiek creëren in de Euregio Maas-Rijn. Interdisciplinair en interregionaal vormen daarbij de kernwoorden.
Veel cultuur, kleine oppervlakte
Volgens Lies Daenen, coördinator van Parallel Events, bestaat er een grote verscheidenheid aan deelnemers. "Maar we kunnen wel enkele thema's onderscheiden. Landschap en erfgoed staan centraal in deze editie. Hoe gaat de culturele sector om met het verleden en met dat van zijn omgeving? Uiteraard staat hierbij het mijnverleden vaak centraal, maar dat is niet altijd zo."
"Het is de eerste keer dat Manifesta plaatsvindt in een regio waar zoveel culturele infrastructuur aanwezig is op zo'n kleine oppervlakte", zegt Daenen. "Bovendien zijn er in de Euregio heel wat nieuwe initiatieven. Deze rijkdom leidt tot een divers aanbod van Parallel Events. Video, literatuur, installaties, alles komt aan bod op de verschillende locaties."
Bekende deelnemers
Uiteraard vinden er heel wat Parallel Events plaats in Genk zelf. In onder andere de bibliotheek en het provinciale domein Bokrijk kan je evenementen bijwonen of tentoonstellingen bezoeken. In C-mine huist de tentoonstelling Krachten/Forces van Piet Stockmans. Ook The Machine, een tentoonstelling rond het design van machines, vindt hier plaats. Dit is een directe link met het mijnverleden van de stad en de site. Ook het Genkse Absolutely Free Festival werkt samen met de Manifesta Parallel Events.
Vaak werken bekende musea in de rest van de Euregio mee aan het project. In het Maastrichtse Bonnefantenmuseum worden verschillende lezingen gehouden. In de Neuer Aachener Kunstverein vinden dan weer toneelvoorstellingen plaats. Het Hasseltse Modemuseum biedt een expositie over kledij in de twintigste eeuw, terwijl het Literair Museum zich op het Limburgse mijnverleden focust.
Taxi Détour
Het meest typische en originele evenement is misschien wel Taxi Détour van de Maastrichtse culturele organisatie B32. Kunstenaars vormen taxi's om tot heuse kunstwerken. Deze wagens vervoeren bezoekers dan tussen Maastricht en Genk. De chauffeurs vertellen verhalen aan de gasten en informeren hen over de geschiedenis van de regio. Op deze manier benadrukt het project de rode draad van het mijnverleden, maar ook de verbondenheid in de regio.
© 2012 – StampMedia – Paul Eyben
Dit artikel werd gepubliceerd door Focus op Hasselt op 29/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 01/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 01/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 01/03/2012