‘Slik’, de nieuwe plaat van Arbeid Adelt!, ligt sinds 30 oktober in de winkel. Het album gaat op 11 november in première in de Beursschouwburg in Brussel. “Het wordt een spetterend concert”, belooft frontman Marcel Vanthilt.
Arbeid Adelt! werd in 1981 opgericht door televisiepresentator en muzikant Marcel Vanthilt en muzikant Jan Vanroelen. Vanthilt: “Onze vrienden speelden in muziekgroepen, orkesten en waren dus constant met muziek bezig. Jan en ik zaten op een avond in Brussel en besloten ook een band te starten. Toen zijn we begonnen met het maken van liedjes. Van de eerste single lieten we duizend singles drukken. Die werden direct verkocht. Het ging steeds beter.”
In 1982 brak de band door met een cover van ‘De dag dat het zonlicht niet meer scheen’ en werd de groep populairder. In 1983 kwam Luc Van Acker, muzikant, producer en platenlabelmanager, bij de groep. Toen nam de band een grote vlucht.
Is de muziekstijl nog altijd dezelfde als dertig jaar geleden?
“Ja. Bij elk project moet je je op één ding concentreren. Als band proberen we het zo simpel mogelijk te houden door bij één stijl te blijven en niet steeds te veranderen.”
Hoe zijn jullie dan geëvolueerd?
“We zijn als band nooit bij de pakken blijven zitten en hebben met vallen en opstaan plaatjes blijven maken. We zijn verschillende keren uiteen gegaan en terug samengekomen. Naast Arbeid Adelt! heb ik nog jaren voor televisie gewerkt, voor MTV zelfs vier jaar in Londen gezeten. Tussendoor zijn we ook met andere projecten bezig.”
Waarom zijn jullie dan nog altijd een band?
“Onze band werkt als een relatie. Er zijn momenten dat we ruzie maken en dat er een soort gevecht is tussen ego’s. Dit gaat meestal om de muziek die elk lid wil maken. Het voordeel is dat wij elkaar beter kunnen overtuigen en dat het gemakkelijker is om als band tot een beslissing te komen. Als een lid een ander lid overtuigt tot het maken van een liedje, is er een beslissing.”
Nu komt jullie nieuwe album uit ‘Slik’ uit. Betekent dat we jullie muziek snel moeten doorslikken?
“De titel van de plaat moest kort en krachtig zijn. Als mensen de muziek van onze band hebben gehoord, moeten ze vervolgens beslissen of ze deze muziek slikken of laten. Het gaat ook vooral om het geluid van het woord - niet om de inhoud. Daarnaast is er ook nog een Engelse connotatie. ‘Slick’ betekent in het Engels ‘cool’.”
Nu we toch bezig zijn: vanwaar komt de naam ‘Arbeid Adelt!’?
“Ik ben zot van de letter A. Klinkt goed en scherp. Vanuit deze letter zijn Jan en ik op zoek gegaan naar woorden.”
Wie zijn muzikaal je grootste voorbeelden?
“Mijn grootste voorbeelden zijn vooral bands uit de jaren tachtig van de vorige eeuw toen de ritmemachines en synthesizers op de markt kwamen. Het zijn bands die een synthesizer gekocht hebben, zoals Depeche Mode, Deep Purple, Carry Newman. Een ander voorbeeld is Nick Cave, omdat het een man is die met weinig iets groots kan maken. Dat is een kunst.”
Wat willen jullie als band nog bereiken?
“Het belangrijkste is dat we goede platen blijven maken. Vanaf januari maken we een tournee door Nederland. Daar stellen we onze nieuwe plaat voor. Mijn droom is om later eventueel op de bierfeesten van de Belgische gemeenschap in Japan of in Zuid-Afrika te mogen spelen (lacht). Tot slot willen we in de toekomst zeker een Duitse plaat maken.”
Wat zou je anders doen, indien dat zou kunnen?
“Als het niet meer zou lukken met de band, ben ik van plan om soloprojecten uit te werken. Het belangrijkste is om nooit bij de pakken te gaan zitten, maar altijd bezig te zijn, out of the box te denken en op zoek te gaan naar nieuwe manieren.”
© 2015 - StampMedia – Milou Verstappen
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 10/11/2015