Pieter-Jan is blind en testte uit hoe de beleving van enkele Antwerpse musea is voor iemand met een visuele beperking. Het Museum Plantin-Moretus, het M HKA, het Middelheimmuseum en het MAS werden onder de loep genomen. Welk museum scoorde nu het best?

De meeste mensen merken amper iets van de talloze drempels waar mensen met een beperking aan de lopende band mee te maken krijgen. Pieter-Jan, al enige tijd actief als reporter bij StampMedia, is ook blind. Als hij op de redactie zit, wordt hij overstelpt met de eeuwige vraag: “En hoe doe je dat dan?" Die wordt gesteld in elk mogelijk scenario, van het naar de redactie komen tot surfen op het internet.

Voelzakje

Reporters van StampMedia namen daarom Pieter-Jan op sleeptouw naar enkele Antwerpse musea en ontdekte welke voor hem toegankelijk waren en welke totaal niet. Hij was het meest enthousiast over het MAS. Daar kreeg hij onder meer een voelzakje en mocht hij op verschillende verdiepingen zaken aanraken die niet aangeraakt mogen worden door mensen zonder visuele beperking. Er waren ook audiofragmenten beschikbaar om Pieter-Jan meer uitleg te geven bij de bezienswaardigheden.

Pieter-Jan was het minst tevreden van de voorzieningen voor blinden in het Museum Plantin-Moretus. Hij mocht er niets aanraken en de audiogids was niet toegankelijk voor hem. Hij concludeerde uiteindelijk: “Voor alle musea is een aparte, individuele begeleider een noodzaak om optimaal te kunnen genieten van de museumervaring.”

I Mas there

Intussen nam het MAS al enkele maatregelen om het museum toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking. Blinden en slechtzienden moeten bijvoorbeeld niet langer handschoenen dragen om objecten aan te mogen raken. Naast het aanbod van Daisy-CD’s, audioboeken op maat van slechtzienden, krijgen ze nu ook microSD-kaarten aangeboden.

Verder kondigde het MAS de I MAS there-app aan, nu ook aangevuld met teksten. Tot slot wordt de routebeschrijving doorheen het MAS volledig tot op het dak uitgeschreven in PDF-formaat, speciaal op maat voor personen met een visuele beperking.

Pieter-Jan hoopt dat andere Antwerpse musea spoedig in de voetsporen van het MAS zullen treden.

© 2015 - StampMedia - Anouk van Dongen, Bjorn Lauwerijs en Pieter-Jan Clement



Deze videoreportage werd gepubliceerd door Gazet Van Antwerpen - online op 07/09/2015