Nederland schaft de loting voor studenten geneeskunde af. Vanaf volgend jaar zijn er meer plaatsen in de studierichting beschikbaar. Bovendien kunnen Belgische geneeskundestudenten nu ook rechtstreeks toegelaten worden tot de Nederlandse studie, op basis van hun punten.

In Vlaanderen bestaat er sinds 1997 een ingangsexamen geneeskunde. Aan die proeven doen altijd veel Nederlanders mee die werden uitgeloot in hun eigen land. Ze zijn goed voor 15% van het totale aantal deelnemers aan het examen. Hun slagingspercentage bedraagt wel maar 30%, terwijl dat bij de Vlaamse studenten bijna twee derde bedraagt. Toch resulteert het in een relatief grote groep Nederlanders die in Vlaanderen voor arts studeert.

Maar nu schaft de Nederlandse regering de loting dus af, waardoor studenten worden toegelaten op basis van hun kwaliteiten. Er komen achthonderd extra plaatsen bij, maar in tegenstelling tot wat de regering eerst van plan was, is het aantal plaatsen niet onbeperkt.

Specialisatieplaatsen

Voor Belgische studenten biedt de nieuwe regeling een onverwacht voordeel. Molly Cordier, ex-studente geneeskunde, verwacht minder concurrentie in de specialisatiejaren. "De plaatsen om te specialiseren zijn beperkt. In dat opzicht zijn de Nederlandse studenten onze concurrenten, want vaak zijn zij toch niet van plan om hier te komen werken. Terwijl wij in onze specialisatiekliniek vaak een job vinden."

Aan de Universiteit Hasselt studeren ook Nederlandse studenten in de richting geneeskunde. "Dat zijn er ongeveer twintig, we zullen het verschil dus niet echt merken, verwacht ik", zegt Koen Santermans, directeur communicatie van de Universiteit Hasselt. "Door de extra plaatsen komen er zeker minder Nederlanders hier studeren. Maar vermits wij een samenwerkingsverband hebben met de Universiteit Maastricht, vissen we sowieso niet in hun vijver. Universiteiten als Antwerpen gaan wel actief rekruteren in Nederland." Het probleem met de specialisatieplaatsen is niet aan de orde in Hasselt, want die universiteit biedt enkel de bachelor aan.

Volgens de Universiteit Maastricht krijgen meer Nederlanders nu de kans om geneeskunde te studeren. "We verwachten niet meteen meer aanvragen. De meeste Nederlanders namen eerst deel aan de loting hier, voordat ze in België hun kans wagen."

Belgisch achterpoortje

De afschaffing van de loting is al de tweede verandering aan de geneeskundefaculteit die gevolgen heeft voor Belgen. Vorige maand besliste de Nederlandse Raad van State dat Belgische studenten automatisch toegelaten worden tot de studie als hun punten op wetenschappelijke vakken hoog genoeg zijn. Deze regeling gold al langer voor Nederlandse studenten, maar Belgen moesten sowieso aan de loting deelnemen. Dit ging in tegen het gelijkheidsbeginsel volgens de Raad van State.

Hierdoor kunnen Belgische studenten dus het ingangsexamen volledig omzeilen als hun punten hoog genoeg zijn. Als leerlingen minstens 8 op 10 scoren op het totaal van hun wetenschappelijke vakken, kunnen ze direct beginnen aan de opleiding in Nederland, al blijft het aantal plaatsen daar natuurlijk beperkt. De Universiteit Maastricht verwacht meer aanvragen van Belgen, maar vol is vol.

 © 2012 - StampMedia - Paul Eyben, foto: Tine Stas


Dit artikel werd gepubliceerd door Focus op Hasselt op 27/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 28/02/2012

Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 28/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 28/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 28/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Supo.be op 29/02/2012