©Ketut Subiyanto

Alsof piekeren over of je partner met een ander de koffer in zou duiken nog niet stresserend genoeg is, moeten we ons de jongste tijd zorgen maken over microcheating. Microcheating is een vorm van vreemdgaan waarbij je geen fysiek overspel pleegt, maar je partner eerder emotioneel bedriegt.

  Sybille Vanweehaeghe is klinisch seksuoloog en relatietherapeute en stelt dat microcheating van koppel tot koppel kan variëren. “De invulling ervan is afhankelijk van wat het koppel als vreemdgaan definieert. Dat gaat van chatten met vreemden en het gebruiken van datingapps tot het liken van bepaalde foto’s en het bezoeken van pornosites,” stelt Vanweehaeghe. “Het probleem bij microcheating is dat het pas besproken wordt op het moment dat het uitkomt. Er zijn in relaties vaak onuitgesproken afspraken over wat wel en niet kan. Wanneer jouw idee van vreemdgaan niet overeenkomt met dat van je partner of de afspraken niet nageleefd worden, kan je in een situatie van microcheating terechtkomen.”  

Microcheating voltrekt zich voornamelijk in de digitale sfeer. Door sociale media zijn er een heleboel nieuwe manieren om vreemd te gaan bijgekomen. “Twintig jaar geleden kon je natuurlijk ook met een ongepast briefje iemand buiten je relatie verleiden, maar in dit digitale tijdperk zijn de mogelijkheden eindeloos”, zegt Vanweehaeghe. “Hoewel fysiek bedrog dikwijls nog aangeduid wordt als de hoogste vorm van verraad, denk ik dat emotioneel overspel een even grote impact kan hebben op een relatie. Koppels werken sowieso al lang en hard en hebben vaak maar weinig tijd voor elkaar. Wanneer je partner dan ook nog eens tot ’s nachts het hele internet ligt af te schuimen en met vreemden chat, kan dat heel zwaar zijn voor de ander. Het vertrouwen en de emotionele band van het koppel wordt op die manier enorm beschadigd, ook al is er nooit sprake geweest van fysiek overspel.”  

Wat denken mensen over het fenomeen microcheating? Waar trekken zij de grens? Enkele getuigenissen.

©Geike Smeets

  Troy (18) en Sanne (17) vormen sinds vijf maanden een koppel. Ondanks hun prille liefde weten ze beiden wel wat ze willen in een relatie. En vooral: wat ze niet willen. “Je hoort wel eens dat iemand niet toegeeft in een relatie te zitten”, vertelt Sanne. “Als Troy dat zou doen, zou dat me wel kwetsen. Met iemand anders chatten vind ik minder een probleem, zolang je er maar eerlijk over bent. Ik ben er wel gerust in dat Troy niet over een grens gaat. In ons geval is elkaar vertrouwen des te belangrijker, we wonen namelijk best ver van elkaar.”  
Troy haalt een andere vorm van microcheating aan die voor hem niet door de beugel kan: “Ik zou het niet fijn vinden als Sanne iemand onder een valse naam in haar gsm zou zetten. Zoiets indiceert dat je iets te verbergen hebt. Een foto van een andere jongen liken op Instagram is dan weer helemaal geen probleem.” “Sommige dingen vind ik wel ver gaan”, reageert Sanne. “Je hebt meisjes die helemaal gek worden als hun partner een bikinifoto van een andere vrouw liket. Dat slaat toch nergens op? Dan twijfel ik of je nog wel kan spreken van een gezonde relatie.”  

©Geike Smeets

  Tirzah (17), Mila (17), Mees (17) en Danette (17) hebben nog nooit een relatie gehad. Toch weten ze hoe ze door hun toekomstige partner behandeld willen worden. “Als ik een vriend had en hij zou foto’s van een ander meisje liken, zou me dat niks uitmaken”, zegt Mees. “Maar comments zoals ‘lekker ding’ hoeven natuurlijk ook weer niet. Dat zou ik nogal respectloos vinden.” Mila bevestigt dit: “Je vrienden kunnen die reacties ook zien en dat komt heel vreemd over. Je maakt je partner belachelijk.”
Voor Danette is het emotioneel bedrog nog erger dan het fysieke aspect: “Ik vind microcheating nog geniepiger dan fysiek vreemdgaan. Als je een fout maakt op een dronken nacht is dat iets heel anders dan een geheime online relatie die al weken aansleept.”
Wat doe je dan best als je in een vaste relatie zit? Geef je elkaar vrijheid in je relatie of beperk je die door afspraken te maken over wat wel of niet kan op sociale media? Volgens Tirzah is het een kwestie van compromissen sluiten: “Ik wil altijd zelf kunnen blijven beslissen wat ik doe, maar ik begrijp ook dat er grenzen zijn aan je vrijheid binnen een relatie. Je moet rekening houden met elkaar, zonder elkaars vrijheid volledig weg te nemen.”  

  Jordan (24) en Lina (24) zijn al drie jaar samen en weten goed van elkaar wat voor de ander wel of niet door de beugel kan. “Wij hebben in het begin van onze relatie al besproken wat we wel en niet oké vinden”, zegt Lina. “Ik vind het belangrijk om je standaarden daarover zo snel mogelijk te communiceren. Zeker in tijden waar sociale media het moeilijk kunnen maken iemand te vertrouwen. Gelukkig lagen onze definities van vreemdgaan dichtbij elkaar, dat maakt dat eerste gesprek een stuk makkelijker.”
“Fysiek bedrog blijft het ergste voor mij”, zegt Jordan. “Maar ook stiekem met een ander chatten vind ik vreemdgaan. Dat is voor mij ook een reden om de relatie te beëindigen.” Lina is het daar volledig mee eens. “Als hij constant zou chatten met een ander meisje, weet ik genoeg”, zegt ze. “Voor mij is dat even erg als iemand anders kussen. Dan kan ik je nooit meer vertrouwen.”
Ook fantaseren of dagdromen over een andere persoon is voor het koppel een brug te ver. “Soms komt dat spontaan in je hoofd op, maar als je bewust met fantasieën over een ander gaat spelen, vind ik dat wel gek”, zegt Jordan. “Waar ik ook moeite mee zou hebben zijn gekke reacties onder foto’s van mannen met ontblote bovenlijven. Gelukkig voor mij valt Lina op mannen met een buikje en laten al die staalharde abs haar koud.” (lacht)   

©Geike Smeets

  Stephanie (31) en Joran (25) zijn vrienden en hebben in het verleden al wel eens te maken gekregen met jaloezie van hun ex-partners. “Aangezien ik zelf met fotografie bezig ben, volgde ik heel wat fotografen op Instagram,” begint Joran. “ Die posten wel eens foto’s van mooie vrouwen. Mijn ex-vriendin vond het niet leuk wanneer ik die foto’s likete. Ik begrijp niet dat je daar zo jaloers over kan zijn. Ik heb proberen uitleggen dat ik die beelden vooral gebruik voor inspiratie. Ze probeerde het te begrijpen, maar ik merkte dat ze zich er toch niet volledig comfortabel bij voelde. Uit respect voor haar ben ik toen vrijwel gestopt met Instagram.”
Een foto van een andere vrouw liken is ook voor Stephanie het minste van haar zorgen. Ze zou het zelfs niet erg vinden als haar partner contact zou opnemen met een ex. “Als mijn partner wil afspreken met zijn ex zou ik gewoon vragen of ik dan een keertje mee mag komen. Als ze uitsluitend vrienden zijn, mag dit geen probleem vormen. Volgens mij kan de reactie van je partner op die vraag veel zeggen over zijn intenties. Het komt eigenlijk allemaal neer op een open communicatie. Ik vind het belangrijk om nog vrijheid te hebben in een relatie. Als je elkaar bepaalde vrijheden ontzegt, zal zowel je partner als jijzelf daar niet gelukkiger van worden.”  

©Geike Smeets

  Mathieu (19) heeft door vorige relaties een heel duidelijk beeld over wat overspel inhoudt. Reageren op een foto of persoonlijke details delen kan hij tolereren. Wanneer zijn partner echter zou liegen over haar relatiestatus of actief is op datingapps, zijn dat voor hem wel redenen om de relatie te beëndigen. “Ik heb in een vorige relatie al meegemaakt dat mijn lief heel beschermend was over haar gsm,” vertelt Mathieu. “Ik voelde mij daar echt niet goed bij want dat blijft je de hele tijd bezig houden. Wanneer ze na een avond uitgaan veel nieuwe volgers had, ben ik die ook gaan opzoeken en heb ik zelfs aan vrienden gevraagd of zij die kenden. Als ik de kans had, zou ik het ook gedurfd hebben om zelf in haar telefoon te kijken, maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan.”
De grens blijft wel moeilijk te bepalen, zo zijn seksuele fantasieën voor hem helemaal geen probleem. “Je kan daar soms niets aan doen, dat gebeurt gewoon. Ik heb ooit gedroomd dat ik de nacht had doorgebracht met een meisje dat ik niet eens knap vond. Dus die dromen en fantasieën betekenen niets”, vertelt hij. Gevoelens hebben voor een ander is dan wel weer een stap te ver volgens hem. “Eigenlijk kan je er ook niets aan doen als je verliefd wordt op iemand anders, maar voor mij is dat er toch over omdat het zoveel pijn doet.”   

vorige volgende