© Alpha Tshinda

Moise Katumbi, voormalig gouverneur van de provincie Katanga, trekt deze maand door Congo om de politieke partij Lamuka bekend te maken. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2018 was Lamuka een coalitie van opposanten tegen voormalig president Kabila. Sinds 27 april is Lamuka een volwaardige politieke partij, waarvan Katumbi drie maanden lang voorzitter zal zijn. Alpha Tshinda, coördinator van de cel Engagement pour la citoyenneté et le développement (ECiDé) in Antwerpen geeft meer informatie over de nieuwe coalitie.

Wat vindt u van de keuze voor Moise Katumbi als coördinator van het Lamuka-platform gedurende drie maanden?

Alpha Tshinda: "Lamuka is een politiek platform dat bestaat uit zeven leiders, die elk hun ambitie hebben. Alleen zetten ze nu hun ego opzij om samen te komen en een gemeenschappelijke kandidaat te kiezen. Dat is Martin Fayulu geworden. De zeven leiders kozen, na een bijeenkomst in Brussel, voor een roterende coördinatie van drie maanden. Zo laten we zien dat Lamuka een geheel blijft en ambitie heeft.

Is deze keuze een doorn in het oog van ECIDE (Engagement pour la Citoyennité et le Dévelopement)?

Alpha Tshinda: "Helemaal niet. Het zou vervelend zijn mocht na de verkiezingen éen van de leiders beslissen om het platform te verlaten. Moise Katumbi heeft Fayulu aanvaard als de oppositiekandidaat voor de presidentsverkiezingen van 30 december 2018, zonder rekening te houden met diens bekendheid. De mensen die deel zijn blijven uitmaken van dit platform, hebben hun engagement niet ingetrokken. Dat was wel het geval bij het eerste Lamuka-congres op 11 november 2018 in Genève. 

Is Moise Katumbi teruggekeerd naar Lubumbashi om de strijd van Lamuka verder te zetten?

Alpha Tshinda: "Nee. Het stond al op de planning dat hij naar Lumumbashi zou gaan. Hij keerde terug om alles te regelen wat er met de collega's was afgesproken tijdens de vergadering in april 2019 in Brussel. Bovendien is hij Congolees, zijn gezin woont er, hij heeft er zijn bedrijven. Hij had al langer de intentie om naar Congo terug te keren, maar werd elke keer verhinderd door Kabila. Katumbi wilde vorig jaar via de grensovergang met Zambia terugkeren naar Lumumbashi, maar kreeg geen toestemming om het land binnen te komen om zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen van 2018. 

Wat zijn de concrete plannen van Moise Katumbi?

Alpha Tshinda: "Moise Katumbi zal trachten om met Lamuka in alle uithoeken van de DRC voet aan de grond te krijgen. Hij zal ervoor zorgen dat er niet meer kan getornd worden aan onze grondwet. Félix Tshisekedi en Joseph Kabila hebben samen Jeanine Mabunda tot voorzitter van de Nationale Assemblee gemaakt. De partij van Kabila,"Front Congo pour le Changement(FCC) heeft een meerderheid is in de Nationale Assemblee. Mabunda staat heel dicht bij Kabila en heeft veel ervaring in de politiek. Deze benoeming kan Kabila veel voordeel opleveren, waaronder de aanpassing van de grondwet. 

De oppositie beweert dat Joseph Kabila Félix Antoine Tshisekedi  heeft benoemd. Hebt u  daar enig bewijs van?

Alpha Tshinda: Het zijn de belangrijkste leden van de Union pour la Démocratie et le Progrès Social (UDPS), de partij van Félix Antoine Tshisekedi, die zeggen dat ze een overeenkomst hadden met het FCC platform van Kabila. Het zijn deze overeenkomsten die de verkiezingsresultaten hebben beÏnvloed. Bovendien eist de kieswet dat de president van de CENI, Corneille Naanga, de resultaten kantoor per kantoor kan publiceren, iets wat niet is gebeurd.

Waarom stemde u ermee in om deel te nemen aan de verkiezingen als u wist dat de corruptie zo diep in het politieke weefsel was ingebed?

Alpha Tshinda: "Het was in ieder geval niet om Kabila en zijn politieke clan te bevorderen. Er is algemeen aangenomen dat Fayulu de verkiezingen won, daar hebben we verschillende bewijzen voor.  Maar helaas heeft Kabila een deal gesloten met Tshisekedi, om Martin Fayulu Madidi niet tot bevelhebber van het volk te maken. En aangezien het Constitutionele Hof onder de controle van Kabila staat, hoefden deze bevelen alleen maar te worden uitgevoerd, ondanks het feit dat een van de juristen van dat Hof tegen deze beslissing was. 

Als zoals u zegt, de FCC een deal of een coalitie met Felix Tshisekedi heeft gesloten, waarom deed Lamuka dat dan ook niet met Felix Tshisekedi?

Alpha Tshinda: "Dit is niet wat ik zeg, maar wel wat de belangrijkste leden van de FCC en de UDPS zeggen. Bovendien is politiek geen kwestie  van overleg. We hebben een grondwet die zegt dat de verkiezingen vrij, transparant en democratisch  moeten verlopen, en niet op basis van verschillende akkoorden en vals spelen. 

Wat is de toekomst van de Antwerpse Ecidé?

Alpha Tshinda: "De Ecidé heeft veel ambities en initiatieven voor het land. De partij wordt geherstructureerd. We staan open voor iedereen die zich wil engageren in onze ideologie, die de bevolking op de eerste plaats zet. Ecidé is er niet om deals te sluiten, maar om onze politieke plannen uit te voeren, met respect voor de democratische waarden. 

vorige volgende