Mueslirepen zijn geen gezond alternatief voor een brok chocolade of een handvol snoepjes, zoals de reclame ons wil laten geloven. Integendeel. “Wat de levensmiddelenindustrie promoot met hun producten is  niet altijd wat het product voor je lichaam doet”, klinkt het bij diëtiste Ann Busquaert.

Wie denkt dat hij gezond bezig is door een chocoladereep te vervangen door een mueslibar, kan zich wel eens vergissen.  De Britse diëtistenvereniging kaartte in de krant Daily Mail aan dat heel wat van die 'gezonde' repen een bom aan calorieën en suikers bevatten. Ook diëtiste Ann Busquaert heeft het  niet zo begrepen op die mueslibars. “Wat de levensmiddelenindustrie promoot met hun producten is vaak niet wat het product voor je lichaam doet”, verklaart Busquaert. “Ze maken misbruik van de onwetendheid van consumenten.”

“Het idee dat Granny gezond is, komt door de vezels die ze bevatten”, gaat Busquaert verder.  “Het zijn geen lege calorieën, zoals de meeste koekjes, maar echt "gezond" zijn ze niet, daarvoor bevatten ze te veel suikers en vetten.”

Diëtiste Mia Bellemans is ook geen fan van de mueslibars. “Het zijn koeken zoals andere koeken met te veel suikers en vetten”, zucht Bellemans, die verbonden is aan de vakgroep Maatschappelijke Gezondheidskunde van de UGent. “Sommige mueslibars bevatten tot 68 gram koolhydraten en 8,8 gram vet. Op amper 100 gram. Gezond zou ik ze dus niet noemen.”

Is bio gezond?

Naast de mueslirepen, bestaan er ook de zogenaamde gezonde drankjes, die boordevol vitaminen zitten. Zijn die drankjes ook zo ongezond? Of bevatten de mooie beloftes toch een hint van waarheid ? “Het is altijd belangrijk om de verpakking goed te lezen. Als je iets gezond wil drinken, koop dan niets met smaak- en kleurstoffen of conserveermiddelen”, zegt Busquaert.

Arizona tea bijvoorbeeld, is gemaakt van honderd procent natuurlijke thee en bevat niets van de net opgesomde middelen. Zelfgemaakte smoothies zijn ook gezond, maar met de voorverpakte moet je toch opletten.”

De yoghurtdrankjes zijn volgens Busquaert daarentegen heel wat minder goed voor de gezondheid. “Heel wat van die drinkyoghurts bevatten  ongekende hoeveelheden suiker, kleur- en smaakstoffen. Geen aanrader.” En ook over biologische koeken bestaan er misverstanden. “'Biologisch’ betekent dat het product voor minstens 95 procent bestaat uit biologisch geteelde producten. Maar dat wil daarom niet zeggen dat het gezond is”, zegt Busquaert. “Biokoekjes of biochips blijven even ongezond als de niet-biologische varianten.

Boterham met confituur

Wat kan je dan best wel eten als de honger de kop op steekt? “Een bruine boterham met confituur”, verklapt Bellemans. “Zelfs met confituur als beleg zal je minder suiker binnenspelen dan met een mueslireep. En natuurlijk zijn groenten en fruit ideaal als tussendoortje. Maar het allerbelangrijkste is dat je niet overdrijft en alles met mate eet”, besluit Bellemans.

© 2014 – StampMedia – Joy De Meulemeester


Dit artikel werd gepubliceerd door She op 17/06/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Vandaag op 17/06/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Zita op 17/06/2014