BRUSSEL - De vernieuwde bibliotheek Muntpunt op het Brusselse Muntplein opent pas op 7 september 2013 haar deuren voor het grote publiek, maar gaf al een voorsmaakje met een evenement rond de Britse World Book Day.

Om de Britse World Book Day gepast te vieren organiseerde Muntpunt samen met het Vlaams–Nederlands - deBuren op 7 maart een dag vol literaire evenementen. Voor de afsluiter van deze dag opende Muntpunt uitzonderlijk al haar deuren. Het concept van de avond was 'Mag ik u boeken', een soort literaire speeddating. Het publiek voor deze verleidingsavond met boeken varieerde van intellectueel grijs tot jeugdige zielen die zowel door Brussel als literatuur gebeten zijn.

Jongeren

De kansarme Brusselse jongeren hebben Muntpunt (nog) niet ontdekt, zo blijkt. Ze behoren wel tot de doelgroep van de hele organisatie, vertelt voorzitter Gui Polspoel. “Maar het is niet de taak van Muntpunt om hen van de straat weg te houden.” Wel wil Polspoel, in de mate van het mogelijke, projecten mee ondersteunen of verder uitbouwen. Een project in Sint-Jans-Molenbeek waar ze met jongeren werken bijvoorbeeld, ziet hij wel zitten.

Belevingshuis

Muntpunt wil ook een toegankelijk project zijn. “Het wordt in eerste instantie een open huis,” benadrukt Gui Polspoel, “geen stoffige bibliotheek waar lezers snel even boeken komen uitlenen en dan weer weggaan.” Polspoel heeft het over 'een belevingshuis met een salon literaire' en een literair café. Daar horen de typische voorleesmomenten bij, maar ook andere sociale belevenissen. 'Mag ik u boeken', de speeddate met boeken, was zo’n sociaal gebeuren. Organisatoren DeBuren en Muntpunt wisten niet wat te verwachten. 'Mag ik u boeken' was namelijk bedoeld als proefproject., maar het publiek snakte duidelijk naar een vervolg.

September

Muntpunt is voorlopig nog niet open, dus veel publiciteit werd er niet gemaakt. Maar het hippe en uitnodigende gebouw zou jongeren wel kunnen aantrekken. De ligging heeft Muntpunt alvast mee, want het Muntplein is al langer een plek waar dagelijks heel wat jong volk passeert. De vraag blijft wel of jongeren nog geïnteresseerd zijn in boeken als ontspanning, hoogstaande literatuur en literaire bijeenkomsten. Of de nieuwe bib haar ambities kan waarmaken om een breed publiek aan te spreken, zal blijken wanneer Muntpunt uit de startblokken schiet in september.

© 2013 - StampMedia - Joëlle Claus