Op zondag 16 december plakten tientallen mensen gekleurde notitievelletjes op de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel. Daarop schreven ze hun leukste herinneringen. Met de actie probeerde de organisatie Muntpunt een positieve beeldvorming te creëren voor dementie.  

De afgelopen twee weken kon iedereen e-mails met hun favoriete herinnering sturen naar Muntpunt, een organisatie die een actieve deelname aan de stad Brussel stimuleert. BRUSSEL IS, een werking binnen Muntpunt, schakelde jeugdverenigingen en vrijwilligers in om die herinneringen over te schrijven op post-its. Die plakten ze op de pilaren van de Muntschouwburg. Ook voorbijgangers kregen de kans om een tekstje te delen.

De locatie van de actie was geen willekeurige beslissing. "Volgens wetenschappelijk onderzoek kan muziek een hulpmiddel zijn om herinneringen op te halen. Daarom kozen wij voor de Muntschouwburg", zegt Eva Drees, persverantwoordelijke van Muntpunt.

Sensibilisering

Het initiatief doet denken aan de sensibiliseringsactie Music For Life van Studio Brussel. Het thema van deze actie dit jaar is dementie. "Wij hebben ons idee voorgelegd aan Studio Brussel. Zij vonden het een tof project en hebben ons gesteund. Zo kregen wij zendtijd om onze actie te promoten", zegt Drees.

Patricia Werbrouck plakt samen met haar gezin een post-it. "Ik heb de afgelopen week aan mijn grootvader gedacht die leed aan dementie. Ik neem deel aan dit initiatief om mee te helpen sensibiliseren".

Beeldvorming

Het expertisecentrum voor dementie in Brussel, BrOes, stak ook een tandje bij. "Wij willen werken rond positieve beeldvorming voor dementie", zegt coördinator Sam Van De Putte. "Dementie wordt heel vaak op een negatieve manier in beeld gebracht, alsof die mensen nutteloos zijn. Dat klopt niet, je moet gewoon anders met hen communiceren."

Cool

Op Facebook hadden bijna zevenhonderd mensen zich aangemeld voor het evenement. Jammer genoeg gooide de regen roet in het eten. Veel minder mensen kwamen opdagen. Toch was het volgens de Duitse studente Katharina Kiss een geslaagd initiatief. "Ik liep toevallig voorbij het Muntplein en zag al de gekleurde papiertjes. Ik vind dit super cool! Ik heb dit in Duitsland nog niet gezien."

© 2012 - StampMedia - Ilkan Demir, foto's: Ruben De LangheDit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 18/12/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 18/12/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 18/12/2012