BORGLOON – Tijdens het Nationaal Kampioenschap voor Dienst- en Verdedigingshonden 2013 in de Stroopfabriek in Borgloon hebben de baasjes Chantal Van Den Bogaert en Gregory Van Dijck de eerste prijs gewonnen.

De organisatie lag in handen van KVD Wellen, beter gekend als Robbyfarm. Stijn, en van de organisatoren, Stijn, vertelt over de wedstrijd: "Wij organiseren deze wedstrijd als club, in kader van het jaarlijkse nationaal kampioenschap van het Nationaal Verbond Dienst & Verdedigingshonden (NVDV). De organisatie ligt elk jaar in de handen van een andere club die lid is van het NVDV."

Een dienst- en verdedigingshond, ook wel een patrouillehond genoemd, wordt normaal gezien door politiediensten gebruikt, maar zijn er ook particulieren die het africhten van de honden als sport beoefenen, al dan niet in competitief verband. "Een hond die wilt deelnemen aan onze wedstrijden moet over de nodige moed en durf beschikken, leergierig zijn en samen met zijn baas plezier hebben in hetgeen ze doen. De betere salonknuffelaar kan weinig komen doen op onze wedstrijden", grapt Stijn.

Dikwijls komt de vraag of de dieren politiehonden zijn. "Er zijn politiemensen die met hun diensthond trainen bij een club, maar niet elke politiehond die je ziet kan hetzelfde. Sommigen worden voor andere doeleinden getraind en ingezet. Naast patrouillehond kan het dier ook aanvalshond, speurhond, cashhond, actieve of stille drugshond zijn. En dan zijn er ook nog de honden die worden ingezet bij migratiecontrole, brandhaarden, explosieven en menselijke resten."

"Bij het grote publiek zijn de verschillende disciplines niet zo bekend, maar voor politiediensten is het van groot belang dat er zulke gespecialiseerde honden zijn om te helpen bepaalde zaken op te lossen”, benadrukt Stijn.

Halloweenpop

Het kampioenschap bestond uit zeven proeven, waarin de honden zich konden onderscheiden van elkaar. De leukste volgens de organisatie: de test waar de honden een aanval moesten doen, terwijl de pakwerker een grote Halloweenpop op en neer liet dansen d.m.v. een koord. “Heel vaak zijn honden terughoudend omwille van onbekende objecten/situaties. Onze honden moeten over voldoende moed beschikken.” 

Verder had je bijtproeven zoals een aanval op een schuine takelwagen of een aanval via een grote, open metalen roostertrap. De honden moesten ook met water overweg kunnen, dus was er een proef met een watergordijn. Een andere proef bestond erin om van de ene geparkeerde auto naar de andere te geraken, waar de pakwerker zat, via een plastieken tunnel.

Open kampioenschappen

Het Nationaal Verbond Dienst- en Verdedigingshonden wil honden trainen voor doelen die betrekking hebben op dienstwerk. “Onze wedstrijden zijn open, iedereen kan meedoen, ook als je niet bij het NVDV bent aangesloten.” 

© 2013 – StampMedia – Yentl Keuppens