Nero, de hoofdfiguur van de gelijknamige strips, krijgt een eigen stripmuur in Antwerpen. De kale (anti)held zal, samen met andere hoofdrolspelers, in de Kloosterstraat te bezichtigen zijn. Het is al de tiende stripmuur die het Antwerpse straatbeeld opfleurt. “Het geeft Antwerpen een leuke, jonge en artistieke uitstraling."

Nero krijgt een muur die volledig aan hem en zijn kompanen is gewijd. Bezieler Linda Torfs van Mekanik kwam op het idee nadat ze hetzelfde had gezien in Brussel: "Ik wilde dat eigenlijk kopiëren in Antwerpen maar ook niet helemaal hetzelfde doen. Vandaar dat we kozen om enkel Vlaamse artiesten te gebruiken. Het stripmedium is zeer belangrijk in België. Naast onze klassiekers, hebben we ook veel hedendaagse toptekenaars zoals o.a. Philip Pacquet en Brecht Evens. Die laatste was vorig jaar aan de beurt, dus was het nu Marc Sleen, toch een meer gevestigde waarde."

Voorlopig laatste muur

Het kunstwerk kadert in het project 'Muurvast'. Met dat initiatief wil stripwinkel Mekanik, in samenwerking met Antwerpen Boekenstad, Vlaamse auteurs en tekenaars in de verf zetten. Zo wisselen Torfs en co. elk jaar af tussen een commerciële tekenaar en een iets alternatievere.

Met een tiende muur sluiten zij het project af. "Het parcours in de binnenstad is gedaan", zegt Torfs. "We eindigen in schoonheid met Nero van Marc Sleen. Dat is toch wel een van de grondleggers van de Vlaamse stripwereld en bovendien werd hij vorig jaar 90. Redenen genoeg dus om hem nog eens in de spotlights te plaatsen. Voorlopig is het de laatste muur die we maken, maar er zijn al plannen om een gelijkaardig project op te zetten in Antwerpen Noord."

Stripwandeling

Met de tiende muurschildering is de stripwandeling volledig klaar. Toch trokken de negen anderen al wel wat volk. "We krijgen verschillende gezinnetjes over de vloer maar ook veel Nederlanders en zelfs een aantal echte liefhebbers uit Frankrijk en Spanje", glundert Torfs, "Zij komen een wandelboekje halen en kunnen zo op een mooie wandeling vertrekken. Onderweg aanschouwen ze ook de schoonheid van de oude binnenstad."

Elke fresco moet wel in het totale plaatje passen. "We willen niet overdrijven. We kiezen steeds een vervallen of 'vergeten' muur uit om op te waarderen. Nu komt het werk in de Kloosterstraat. We zitten daar heel dichtbij de Schelde, de Kaaien en het maritieme gebeuren van Antwerpen. Daarom hebben we ook gezocht naar een originele tekening die refereert naar Petoetje en Petatje die op wandel gaan door de stad en besluiten naar de haven te gaan. Het is fantastisch dat we een originele tekening van Marc hebben gevonden die zich afspeelt op de sleepboot. Het geeft Antwerpen een leuke, jonge en artistieke uitstraling", stelt Torfs.

Liefde voor de strip

De werken zelf worden gedaan door Art Mural. Volgens Torfs, is de samenwerking met de stad zeer belangrijk. "Dat geeft ons een financiële basis waarmee we kunnen werken. Toch moeten we zelf nog op zoek naar verschillende sponsors want het is uiteraard geen goedkoop project. Zelf halen we er niet echt iets uit. Het is eerder een liefdesproject dat uit de hand is gelopen. Pure liefde voor de strip."

Hieronder kan u al foto's bekijken van hoe ver de schilders/tekenaars staan met hun project. De officiële inhuldiging van de muur vindt plaats op 5 juli op het pleintje aan de Kloosterstraat. Dat gaat gepaard met een buurtfeest. Iedereen is welkom van 11u tot 15u.

U kan de stripwandeling ook virtueel via Labo: http://www.stampmedia.be/stripmuren-route-in-antwerpen/

© 2014 – StampMedia – William Huijghebaert


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – Online op 18/06/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 18/06/2014