Donderdagavond zette Den Hopsack de oprichting van de nieuwe coöperatieve bank NewB in de kijker. Die heeft intussen bijna 50.000 mensen overtuigd om 20 euro te investeren. “Maar het moeten er 100.000 worden”, weet woordvoerster Eva Van Tulden.

Eva Van Tulden begint rustig maar zeker aan haar eerste presentatie over NewB. Voor een veertigtal aanwezigen , voornamelijk ouderen, legt ze het opzet uit van de bank. Het idee voor een nieuwe kredietinstelling ontstond tijdens de financiële crisis in 2012. NewB wil investeren in een duurzame economie. Iedere investeerder, ongeacht het bedrag, zal een stem hebben. De bank heeft al meer dan 46.000 coöperanten kunnen overtuigen en blijft hopen op een beter financieel systeem en een nieuwe coöperatieve en participatieve spaarbank.

Op naar 100.000

Met een avond als deze wil NewB vooral nieuwe coöperanten werven. Het streefdoel van 100.000 coöperanten die elk €20 of meer investeren is nog niet bereikt, maar ze zien het positief.  “Als iedereen die al coöperant is één iemand kan overtuigen, halen we ons doel gemakkelijk”, vertelt Van Tulden.

Na een half uurtje durft het enthousiaste,  maar toch kritische publiek zijn mening te uiten. Er is duidelijk ruimte voor discussie en inbreng van het publiek wordt zeer op prijs gesteld. De opmerkingen worden zorgvuldig genoteerd. Met de mening van een coöperant of een geïnteresseerde wordt dus rekening gehouden: zo zal de topman van NewB nooit meer dan vijf maal het salaris van een personeelslid verdienen.

Vlaanderen en verandering

Aanwezig zijn vooral mensen die al coöperant zijn. Daarom roept NewB op om zijn zichtbaarheid in het straatbeeld te vergroten, over te gaan tot netwerken en zo win-winsituaties te creëren. Toch zal het volgens sommige aanwezigen moeilijk zijn te blijven overtuigen. “Vlaanderen staat niet open voor verandering”, zo luidt het.

NewB is zich daarvan bewust. ”In het Verenigd Koninkrijk zijn er 26 aanvragen voor nieuwe banken omdat men af wil van het overwicht van al te grote banken”, liet NewB-directeur Dirk Coeckelbergh onlangs optekenen. “In België is er nog geen enkele aanvraag, en NewB kreeg al te horen dat men er niet op zit te wachten, ook al is de aanvraag niet eens ingediend.” NewB heeft geen internationale ambities vanwege het besmettingsgevaar van de crisissen. Maar de ambities om deze bank operationeel te maken, zijn des te groter.

Van Tulden is na afloop zeer tevreden over deze avond en benadrukt nogmaals dat kritiek en opmerkingen altijd welkom zijn.

Meer informatie over het project prijkt op de site van NewB. U kan hieronder ook het introductiefilmpje bekijken via YouTube:

© 2014 – StampMedia – tekst: Sien Wevers, foto: Rik Potoms